Hlavní navigace

APS Holding spolupracuje s IFC na řešení nesplácených úvěrů na Balkáně

14. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © lculig - Fotolia.com
Společnost APS Holding, působící v oblasti investic do rizikových aktiv a správy pohledávek, a globální rozvojová organizace IFC, člen Skupiny Světové banky, dohodly unikátní spolupráci: Budou v jihovýchodní Evropě odkupovat portfolia nesplácených úvěrů s cílem obnovit přístup k financím pro podniky a spotřebitele.

Mezinárodní finanční korporace IFC se dohodla s APS Holding, sídlící v České republice, na spolupráci při investování do dluhů v Bulharsku, Rumunsku, Srbsku, Černé hoře a dalších zemích jižní a východní Evropy.

Nadnárodní partner poskytne sumu téměř 20 milionů dolarů na společný nákup portfolií rizikových aktiv zahrnujících jak retailové a hypoteční úvěry, tak půjčky malým a velkým společnostem. Jen v Rumunsku by toto partnerství mohlo vyřešit až 30 tisíc problematických úvěrů.

 

Předejít ztrátě majetku či zaměstnání

„Jsme hrdí na partnerství s IFC a vidíme potenciál pro další prohloubení naší spolupráce a rozšíření přístupu k úvěrům pro společnosti, které je potřebují,“ řekl zakladatel a generální ředitel APS Martin Machoň. „Tento projekt navazuje na naši iniciativu reagovat na krizi, která významným způsobem zasáhla rozvoj v řadě zemí,“ řekl K. Aftab Ahmed, ředitel finančních institucí IFC pro Evropu, střední Asii, Blízký východ a severní Afriku. „Prostřednictvím těchto investic pomůže IFC zajistit, aby banky mohly pokračovat v poskytování financí podnikům i jednotlivcům, což je nezbytné pro ekonomickou obnovu.“

Iniciativa je součástí programu IFC DARP (Debt and Asset Recovery Program), který se zaměřuje na nákup nebonitních pohledávek a jejich řešení, refinancování životaschopných subjektů a restrukturalizaci malých a středních podniků (SME). Do dnešního dne se IFC zavázala poskytnout více než miliardu dolarů z vlastního účtu a mobilizovala dalších 2,7 miliard dolarů. Prostřednictvím programu DARP umožnila IFC bankám odepsat nesplácené úvěry v hodnotě až 25 miliard dolarů a normalizovala závazky šesti milionů domácností a malých a středních podniků. Pomohla tím velkému počtu jednotlivců a SME předejít ztrátě majetku či zaměstnání.

 

 

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?