Hlavní navigace

BankID: Bankovní identita otevře dveře do on-line světa

10. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V roce 2021 bude díky bankovní identitě jednodušší přihlašování do e-governmentu a také do mnoha internetových služeb. Jde o velký digitalizační projekt českého bankovního sektoru iniciovaný Českou bankovní asociací, pod kterou je sdružena většina tuzemských bank.

Bankovní identita představuje bezpečnou metodu elektronické identifikace vycházející z přihlašování do internetového bankovnictví. Stejným způsobem, jako se člověk přihlašuje tam, se bude od následujícího roku přihlašovat i do nejrůznějších nebankovních služeb.

Kromě internetových obchodů a klientských zón webových stránek jde především o e-government, tedy služby státu. Mezi ně patří například portál občana, portály úřadů nebo portál Moje daně. Jak uvádí ministerstvo vnitra, v případě portálu občana jde o přístup až ke 130 službám, jako jsou výpis z bodového registru řidičů, z trestního rejstříku, výpis z insolvence, živnostenské oprávnění nebo informace o konci platnosti řidičského či občanského průkazu. Kromě snadného přihlašování může bankovní identita sloužit také k vyplňování formulářů nebo podepisování dokumentů.

Díky zapojení bank dojde příští rok k zásadnímu nárůstu uživatelů elektronických služeb státu.

K hlavním výhodám bankovní identity patří jednoduchost, bezpečnost a dostupnost. Lidé si nebudou muset pamatovat několik uživatelských jmen a hesel, ale budou využívat jen jedno přihlášení. To bude tedy stejné jako do internetového bankovnictví, které je jak bezpečné, tak osvědčené. I důležité věci bude možné vyřídit prostřednictvím internetu, tedy kdykoliv, odkudkoliv a navíc zdarma. Bankovní identita bude službou banky, za kterou se neplatí nic navíc.

První vlaštovky

Banky, které chtějí službu elektronické identifikace za účelem čerpání jiných než bankovních služeb nabízet svým klientům, se musejí obrátit na Ministerstvo vnitra České republiky, kde jejich technické řešení musí projít akreditačním procesem. První akreditaci pod projektem bankovní identity získala na konci října letošního roku Československá obchodní banka. Její klienti tak od příštího roku budou moci využívat on-line služeb bez nutnosti další registrace, tedy pomocí přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

V předchozích měsících udělilo ministerstvo vnitra akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace také společnostem První certifikační autorita a CZ.NIC. „Věřím, že v následujících měsících budou přibývat další banky. Díky zapojení bank dojde příští rok k zásadnímu nárůstu uživatelů elektronických služeb státu. To je skvělá zpráva, naše systémy jsou na tento nárůst připravené,“ dodal ministr vnitra Jan Hamáček.

Banky tvoří aliance

Každá banka spustí službu bankovní identita po akreditaci zvlášť. Aby byly však banky silnější v jednání se soukromými poskytovateli služeb, využily možností se sdružit. Vzniklo tak sdružení BankID se členy Českou spořitelnou, ČSOB a Komerční bankou a Aliance pro bankovní identitu sdružující Air Bank, Fio bank a MONETA Money Bank.

„Účel těchto sdružení je stejný, a to maximálně usnadnit používání bankovní identity, a tím přispět k rozvoji digitalizace Česka,“ uvádí Filip Hanzlík, náměstek výkonného ředitele ČBA. Ten dále popisuje, že banky pracují na tom, aby jejich klienti mohli posléze metodu bankovní identity použít i pro svou identifikaci a čerpání služeb na on-line portálech soukromých společností, jako jsou například provozovatelé e-shopů, telefonní operátoři, společnosti nabízející prodej energií (voda, plyn, elektřina) a řada dalších subjektů majících na webových stránkách klientské zóny vyžadující identifikaci klienta na dálku.

Byl pro vás článek přínosný?