Hlavní navigace

Bude tripartita jednat o ekonomické diplomacii?

15. 2. 2011

Sdílet

Svaz průmyslu a dopravy ČR je znepokojen nepřehledností situace v řízení ekonomické diplomacie a téměř informačním embargem ze strany Ministerstva zahraničních věcí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

O situaci chce jednat v rámci únorové Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). O zařazení tohoto bodu na program jednání byl již Svazem požádán premiér Petr Nečas.

Svaz průmyslu a dopravy ČR opakovaně navrhuje a požaduje vytvoření specializované agentury, která bude pro státní rozpočet méně nákladná, než dnešní systém obhospodařovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturami CzechTrade a CzechInvest. Zároveň umožní legální formou získat peníze od podnikatelů. V neposlední řadě by výsledkem byla zvýšená efektivita a větší spokojenost českých exportérů a investorů.

Podnikatelská sféra očekává od vlády rychlé řešení situace, kdy přetahování o vliv dvou výše zmíněných ministerstev jde proti snaze o udržení exportní výkonnosti, která je klíčovým faktorem pro stabilitu vládních financí.

 

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Byl pro vás článek přínosný?