Hlavní navigace

Buštěhrad, kam se podíváš: Na vyspělých trzích obírají podvody stavební firmy o 5 až 10 % zisku

17. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Chris Bett - Fotolia.com
Černé peníze ve stavebnictví činí ročně celosvětově přibližně bilion dolarů.

Finanční podvody jsou ve stavebnictví tak obvyklé, že je stavební firmy berou jako daň za možnost podnikat v tomto odvětví. K tomuto závěru došla studie poradenské společnosti Grant Thornton Time for a new direction: fighting fraud in Construction (Je čas změnit směr: boj proti podvodům ve stavebnictví) uskutečněná v Austrálii, Indii, Kanadě, USA a Velké Británii. Podvody jsou tak významnou hrozbou pro pověst celého odvětví, že mohou zabrzdit jeho růst právě v okamžiku, kdy se odráží ode dna. 

Podle studie snižují dnes ve sledovaných zemích finanční podvody výnosy stavebních firem o 5 až 10 %. Při konzervativním předpokladu, že podobnou míru podvodů, zpronevěry a korupce vykazuje trh stavebnictví i na ostatních trzích a bereme-li v úvahu, že světový obrat sektoru stavebnictví je dnes 8,6 bilionu dolarů a do roku 2025 se zvýší na 15 bilionů dolarů se dá odhadnout, že podvodům ve stavebnictví jde na celém světě ročně na vrub přibližně bilion dolarů. Pokud situace zůstane stejná, zvýší se tato částka do roku 2025 na 1,5 bilionu dolarů ročně.

 

Prohnilý Québec není sám

Alarmující situaci v sektoru dokládají velké skandály, které se v posledních měsících objevily v Kanadě a Austrálii. Kanadská Charbonneauova komise, která vyšetřuje podvody a uplácení ve stavebnictví v kanadské provincii Québec, za téměř dva roky vyšetřování získala indicie, že financování místních politických stran až ze 70 % pokrývají peníze z korupce. V Austrálii je pak jedna z největších místních stavebních společností – Leighton Holdings – vyšetřována pro podezření z uplácení při miliardových stavebních projektech v Iráku a Indonésii. 

Studie nastiňuje pětibodový program boje s podvody a uplácením, který může firmám i celému oboru přinést zpět ztracenou pověst. „Mnoho firem musí vytáhnout hlavu z písku a přiznat si, že podvody a korupce jsou nákladné. Nejen finančně, ale znamenají také škody na pověsti společnosti,“ komentuje hlavní riziko současného neblahého stavu Clare Hartnell, vedoucí sektoru nemovitostí a stavebnictví společnosti Grant Thornton.

 

Celou studii Time for a new direction: fighting fraud in Construction najdete ke stažení na webových stránkách Grant Thornton zde

 

 

Byl pro vás článek přínosný?