Hlavní navigace

CFO Vision 2015: Vize privátní sféry bez akce veřejného sektoru

28. 4. 2015

Sdílet

 Autor: cfovision.cz
Ve čtvrtek 16. 4. 2015 uspořádala organizace Controller Institut ve spolupráci s Českou asociací pro finanční řízení odborné diskusní setkání CFO Vision. Konference probíhala v prostorách hotelu Dorint Don Giovanni a u kulatých stolů zasedly významné osobnosti finanční a podnikatelské sféry.

Moderátorského křesla se ujal Martin Veselovský, který vedl debaty se zástupci úspěšných českých firem. Diskuse byla strukturovaná do čtyř bloků, kterým předcházela prezentace jednotlivých hostů, jež představili jménem své společnosti vizi, se kterou se krůček po krůčku dostali až na vrchol podnikatelského žebříčku.

 

Od finanční krize se optimisticky odrazil Martin Wichterle (Wikov INDUSTRY) slovy, že existují regiony či obory, které dokážou globální recesi ignorovat. Bohužel i přes velký posun privátní sféry, není český průmysl schopen konkurovat americkému trhu, jelikož ve veřejném sektoru stále narážíme na nefunkční systém a zastaralé modely, jak komentoval další vystupující prvního bloku, Radek Špicar (Svaz průmyslu a dopravy ČR). Jako velký nedostatek vnímá především české školství, kde se dlouhodobě nepotkává nabídka studijních oborů s poptávkou na trhu práce. Nedostatečně podporované technické obory a s tím související nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je klíčovým problémem konkurenceschopnosti České republiky. Inspiraci bychom mohli hledat třeba u našich německých sousedů v podobě duálního systému vzdělávání – kombinace teorie a praxe. Jak se ale zdá, hlavy českého parlamentu se nejen inovátorské vizi zahraničních kolegů vyhýbají, ale dokonce srdce Evropy téměř zabarikádovaly před jakoukoliv pracovní sílou zvenčí. Tiše v nedostupné pevnosti pak vytvářejí vlastní legislativní novinky pro zaměstnance i zaměstnavatele. Otázkou ale zůstává, komu vlastně nové zákony hrají do karet.

 

Výhody hospodářské krize

 

Přes nevyhovující imigrační politiku, legislativní prostředí a pokles zahraniční poptávky se najdou osobnosti, kterým podnikatelské prostředí v České republice „nevadí“, zhodnotil stručně a s úsměvem současný stav Vratislav Kulhánek (Industrial Advisors). Jako bývalý ředitel Škoda Auto stál u transformace známé automobilové značky v době, kdy se v Německu úspěšně prodávaly rukavice na roztlačování českých škodovek. Zábavný příběh české automobilky od nechvalné reputace až ke třem procentům na německém trhu bavil a bezpochyby inspiroval celý sál účastníků. Téma krizového managementu se neslo v tak pozitivním duchu, že vyvolalo živou diskusi mezi posluchači. Tázali se, zda je finanční ozdravení opravdu možné v každé společnosti. V publiku zazněla pragmatická odpověď, že restrukturalizace není reálná v případě, že se ve firmě nemůžete opřít o kvalitní tým.

 

Tvrzení nepřímo potvrdil ve třetím diskusním panelu finanční ředitel a předseda představenstva PLEAS Petr Nobst. V období krize firma propustila téměř čtyřicet procent zaměstnanců a našla tak cestu k efektivnímu využití vnitřních zdrojů. Hospodářskou krizi lze z takového úhlu pohledu vnímat jako nutnou etapu k očištění málo výkonných aktivit. Zariskovat se vyplatilo i poslednímu vystupujícímu formální debaty, Václavovi Hrachovi z Net4Gas. Jeho role spočívala v zajištění optimálních kapitálových výdajů na plynárenské projekty a za jeden z nich si odnesl ocenění „Talent roku 2014“, které vyhlašuje Klub finančních ředitelů.

 

Komorní atmosféra mezi účastníky konference umožnila, aby bohaté vize zástupců významných českých firem jako je Milan Smutný (Seznam.cz) nebo Jaroslav Kuneš (Sipral) a zrovna tak zkušenosti předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře zazněly otevřeně a s konkrétními příklady z praxe.

 

Výměna názoru a informací probíhala téměř na neformální, avšak profesionální úrovni. Závěrečné slovo patřilo generálnímu řediteli České spořitelny Pavlu Kysilkovi, který diskutoval s hosty o měnové politice ČNB a o problematice přijetí eura v České republice. Spokojenost byla jak na straně hostů, tak pořadatelů, kteří si odnesli řadů podnětů pro uspořádání dalšího ročníku konference CFO Vision na jaře 2016.

Byl pro vás článek přínosný?