Hlavní navigace

Chrome 69 vás přihlásí, kdykoliv navštívíte web Googlu

13. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Prohlížeč Google Chrome byl ve verzi 69 vydán počátkem tohoto měsíce. Přináší s sebou některé významné změny, z nichž některé se nám ovšem moc líbit nebudou.

Jednou z novinek je i automatické přihlášení. Kdykoliv se přihlásíte k webu Googlu typu Gmailu nebo YouTube, Chrome 69 vás automaticky přihlásí i do prohlížeče. Na první pohled to vypadá jako praktická záležitost a zjednodušení používání funkcí pro personalizaci chromu, jenže podle některých bezpečnostních expertů novinka spíše narušuje soukromí, než že by uživatelům pomáhala.

Uživatelé mimo jiné přicházejí o možnost zvolit si, zda se k prohlížeči přihlašovat chtějí či nikoliv. Nucení uživatelů k tomu, aby surfovali přihlášení, je špatné bez ohledu na to, jak moc je daná funkce vnímána jako užitečná, ale podle bezpečnostních expertů jsou negativa ještě významnější.

Profesor kryptografie John Hopkins University Matthew Green tvrdí, že ho tato novinka úplně odradila od používání Chromu, který kdysi používal rád.

„Po mnoho let nabízel Google pro Chrome volitelnou funkci ­‚přihlásit,‘ která podle všeho vysávala vaše data o prohlížení a posílala je do Googlu, ale to byla jenom možnost,“ napsal Green na svém blogu. „[Teď] Chrome automaticky přihlásí prohlížeč do vašeho účtu Google za vás. Udělá to bez ptaní, a dokonce aniž by vás o tom výslovně informoval.“

Green se na to Googlu zeptal na Twitteru, ale společnost svůj krok obhajovala tím, že jde spíše o upozornění „pro vaši informaci“ než skutečné přihlášení. Opravdu.

Green poznamenává, že podle vývojářů toto automatické přihlášení nesynchronizuje vaše data se servery Googlu – alespoň prozatím. Synchronizaci musíte stále vyvolat svým výslovným souhlasem.

Experti mají obavy, co se stane, když se Chrome přihlásí k jednomu účtu, ale pak se k nějakému webu Googlu na stejném počítači přihlásí jiný uživatel, například aby si zkontroloval svůj e-mail. Účet A tak pravděpodobně začne synchronizovat data účtu B. Tato obava je na místě.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?