Hlavní navigace

Co přinese v pracovní oblasti rok 2022?

14. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tento rok bude jistě turbulentní v mnoha ohledech. Dle ankety Profesia.cz jsou odhady zaměstnanců vyrovnané. Nepřevládají pesimistické ani optimistické scénáře. 59 % Čechů zažilo doposud kvůli covidu úplnou ztrátu nebo snížení příjmu.

Lidé se obávají nejen dalšího zdražování energií, ale také růstu inflace zdražující většinu položek rodinného rozpočtu. Co ale přinese rok 2022 nového v pracovní oblasti?

Mnoho lidí je stále optimistických a očekávají, že si v práci polepší a budou dostatečně vydělávat (22 %), jen o něco málo méně se naopak bojí ztráty zaměstnání a následných problémů se splácením závazků (21 %) a stejné procento pak věří tomu, že si v práci polepší a bude vydělávat výrazně více než doposud (21 %). To jsou závěry ankety pracovního portálu Profesia.cz.

„Všichni doufáme, že bude lépe, a že problémy, které celé společnosti i každému z nás přináší covid-19, už oslabí nebo pominou. V anketě na našem portálu Profesia.cz se vytvořily tři zhruba stejně silné názorové proudy. Dva více či méně optimistické, které věří, že si v práci polepší a třetí pesimistický, který očekává problémy,“ říká na základě výsledků ankety Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Vedle těchto tří hlavních proudů přinesla anketa ještě dvě další odpovědi se stejným procentuálním zastoupením. 18 % lidí se bojí, že i když si své pracovní místo udrží, tak kvůli rostoucím cenám energií a inflaci nebude schopno splácet svoje závazky a vyžít. Stejné procento (18 %) pak neočekává od tohoto roku v pracovní oblasti žádnou změnu.

„Podle našich statistik zažilo 59 % Čechů kvůli covidu úplnou ztrátu nebo snížení příjmu a následně problémy s ukočírováním rodinných financí,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif. „Logickou reakcí na tyto těžké chvíle můžeme sledovat, že stále více lidí se chová zodpovědně a své závazky si více pojišťují. Konkrétně registrujeme 12% růst pojištění úvěrů a hypoték pro případ neschopnosti splácet.“

Byl pro vás článek přínosný?