Hlavní navigace

Elektromobily ve firemní flotile

7. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Řada společností v dnešní době reálně uvažuje o využití elektromobilů ve svém vozovém parku. Zaměření na redukci emisí z dopravy a posílení důrazu na udržitelnost je „trendy“, přináší firmám i různé praktické výhody, nezřídka ale zároveň pociťují obavu, zda se jim vozidla na elektrický pohon podaří do firemní flotily vhodně začlenit.

Je třeba také zmínit, že přísné požadavky na snižování emisí ze silniční dopravy vyplývají z aktuálních směrnic EU. Například nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/631 vyžaduje, aby do roku 2030 vozový park snížil emise CO2 o 37,5 % u osobních automobilů a o 31 % u dodávkových vozů. V rámci Zelené dohody pro Evropu si pak EU stanovila cíl stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Tento plán počítá mimo jiné s redukcí emisí v dopravě o 90 %, velkou měrou by se na jeho realizaci mělo podílet využití alternativních paliv a právě elektromobilita.

Společnosti, kterým se emisní limity nepodaří splnit, budou čelit hrozbě citelných finančních sankcí. Zařazení elektromobilů do podnikových flotil je jednou z hlavních cest, jak uvedeného cíle dosáhnout. Podstatným aspektem je zejména v poslední době rovněž zvýšený důraz na společenskou odpovědnost a ochranu životního prostředí, kterou i širší veřejnost vnímá jednoznačně pozitivně.

Přehled o vozidlech

Jakým způsobem lze elektromobily do vozového parku efektivně zapojit? Řešení na trhu již existují a jedním z nich je eFleet Management od společnosti Eurowag. Malé zařízení instalované v elektromobilu zaznamenává data z vozidla a následně odesílá do zálohového softwaru. Poskytuje tak provozovatelům vozového parku komplexní přehled o výkonu elektromobilů a umožňuje jejich účinnou kontrolu a správu spolu s optimalizací provozu.

Uživatelům se informace zobrazují přehledně na jednom místě, respektive na jedné desce (tzv. Fleet dashboard). Jde například o aktuální polohu a rychlost vozidla, dostupný dojezd, stav nabití baterie nebo dobu parkování. Systém také umožňuje najít nejbližší funkční nabíjecí stanice a nastavit individuální preference nabíjení včetně vyhodnocení nákladů na nabíjení. Pomocí mobilní aplikace je možné sledovat flotilu v pohybu, což zároveň pomáhá řidičům se správou a optimalizací jejich jízd.

Pokročilá telematická zařízení usnadňují začlenění elektromobilů do stávající flotily a poskytují vhodné řešení jak pro vozy poháněné fosilními palivy, tak i plně elektrické vozy či plug-in hybridy. Propojenost informací o jednotlivých typech vozidel ve flotile přináší provozovatelům vozových parků různé výhody včetně velké míry flexibility a komfortu.

Součást technologické vize

„Naší vizí je demokratizace odvětví silniční mobility prostřednictvím technologické revoluce. Vytvářet udržitelná finanční a technologická řešení, která přinesou užitek našemu odvětví, společnosti i životnímu prostředí,“ konstatuje Martin Vohánka, generální ředitel společnosti Eurowag.

Autor je Product Owner e-Mobility e-Fleet, Eurowag.

Byl pro vás článek přínosný?