Hlavní navigace

Elita mezi elitou: Které IT profese berou nejvíce?

22. 6. 2018

Sdílet

Informační technologie jsou na pracovním trhu zlatý důl. Přestože být ajťákem znamená téměř jistotu solidního uplatnění, existují mezi specializacemi značné rozdíly v příjmech. Elitou jsou např. SAP specialisté či programátoři Java. Na opačném konci stojí administrátoři a technická podpora.

Magickou hranici sto tisíc korun v IT sektoru celkem pohodlně pokořuje hned několik profesí. Kromě expertů na řídicí systém SAP to jsou například odborníci na specializované technologie, jako je Tibco a Siebel. „Mezi nejvíce ceněné patří také programátoři Java, následováni programátory Microsoft.NET případně programátoři mobilních aplikací i0S a Android,“ říká Milan Čálek, provozovatel portálu Cool-jobs.eu, který se specializuje na vyhledávání příležitostí pro IT specialisty. Největší nárůst poptávky za poslední rok pak registruje u odborníků na tzv. front-end technologie a programátorech systémů Javascript, Angular a React, v nichž se programují moderní weby. Pořadí nejlépe placených ajťáků potvrzuje také nedávno zveřejněný průzkum mezinárodní agentury Hays, podle kterého nejvíce berou právě SAP konzultanti a SAP architekti.


Big Data: absolutní špička, nebo okrajová záležitost?
Podle průzkumu Hays patří mezi absolutní IT špičku také pozice spojené s tzv. velkými daty (angl. Big Data). Ty se v žebříčku umístily vůbec nejvýše, když pozice Big Data Architect si přijde až na dvě stě tisíc korun měsíčně a Big Data Developer na 160.000 korun. Milan Čálek však upozorňuje: „V Česku jsou Big Data poněkud okrajová záležitost, přece jen zde nesídlí Google či Facebook, kde velká data využívají. Určité uplatnění u nás mají pouze u velkých mobilních operátorů, kteří je potřebují k zacílení esemeskových kampaní.“

 

I nejméně placení ajťáci atakují 50 tisíc měsíčně
Na opačném konci žebříčku žádaných IT profesí stojí pozice programátor a analytik, dále tzv. test analytik, a také administrátor. Podle průzkumu Hays berou „obyčejní“ programátoři a analytici (dříve bývaly obě tyto pozice spojené, dnes jsou většinou oddělené) obvykle 45.000 korun měsíčně. Test analytik, tedy expert, který píše testovací scénáře pro rozsáhlé aplikace a systémy, bere v průměru ještě o pět tisíc více. Třetí od konce jsou pozice Administrator, tedy specialista nastavující práva, zálohující data a provádějící údržbu systému, a pozice Support Engineer, tedy expert, který podporuje koncové uživatele. Obě pozice si průměrně přijdou na 55.000 měsíčně.

 

Kdo chce více vydělat, musí se stát manažerem
Pokud už se ajťák profesně vyprofiluje, není příliš obvyklé, aby přecházel z jedné specializace do druhé. Není tedy běžné, aby se například administrátor stal programátorem Java a vydělal si tak násobně více. „Setkáváme se ale s tím, že programátoři v rámci technologií přecházejí z Java na mobilní aplikace, anebo na zcela nové technologie v rámci vývoje softwaru. Spíše se lze posouvat manažersky, tedy z řadové role na vedoucího týmu a následně manažera,“ vysvětluje Milan Čálek.

Byl pro vás článek přínosný?