Hlavní navigace

Hypoteční trh mírně klesá. Méně se refinancuje

2. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
První pololetí letošního roku bylo na hypotečním trhu ve srovnání se stejným obdobím roku loňského o něco slabší. Celková produkce klesla o necelých 5,5 %. Příčinou může být pokles refinancování. Naopak primární trh hypoték stále roste.

Během prvního pololetí letošního roku došlo na hypotečním trhu meziročně k mírnému poklesu. I při rekordně nízkých úrokových sazbách tak trh zaznamenal propad o 5,45 %. V konkrétních číslech se objem sjednaných hypotečních úvěrů snížil ze 71,79 miliard korun za první pololetí roku 2013 na 67,87 miliard korun v letošním prvním pololetí.

Nejedná se však o nic fatálního a příčinu navíc nelze hledat v klesajícím zájmu o nákup nových nemovitostí. „Hlavní příčinou není pokles primárního trhu hypoték na koupi, výstavbu či rekonstrukci nemovitosti. Díky stále příznivým cenám nemovitostí, které rostou řádově jen o jednotky procent, se v porovnání s pololetím roku 2013 i nadále zvyšuje počet zájemců o financování nemovitosti hypotékou,“ uvádí Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance.

 

Významný podíl klientů ze své banky neodchází

Pravou příčinu propadu hypotečního trhu v letošním pololetí je úbytek podílu refinancovaných hypoték. „Pokles refinancovaných hypoték má dva zásadní důvody. Jednak se vzhledem k nízkému počtu sjednaných hypoték v roce 2009 snížila základna pro refinancování, za druhé se výrazným způsobem projevila snaha bank udržet klienty v portfoliu,“ upozorňuje Jan Kruntorád. „V důsledku těchto faktorů nyní významný podíl klientů ze své banky neodchází, ale na další fixační období získá výhodnou úrokovou sazbu u stávající banky,“ dodává Jan Kruntorád, ze společnosti Gepard Finance, která je významným hypotečním makléřem na českém trhu.

Trend růstu primárního trhu hypoték lze považovat za zdravý jev a současný výsledek hypotečního trhu je ve skutečnosti pozitivní, i přes celkově mírný pokles.


Byl pro vás článek přínosný?