Hlavní navigace

ICT ve finančním sektoru

27. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Ve finančním sektoru, a zejména v bankovnictví, se využívání cloudových řešení setkává s obtížemi. Bankovní domy, pokud tzv. veřejný cloud computing okusily, se totiž zase vracejí k vlastním serverovým řešením.

Celkový počet zaměstnanců 55 500, cca 89 tisíc koncových stanic, 4600 fyzických serverů – to je jen několik čísel, vycházejících z posledního, už čtvrtého průzkumu využívání ICT ve finančnictví. Průzkum realizovala společnost CIO Network a obsáhnul na 70 % finančních institucí v ČR. Více než padesát CIO či CFO z bank, pojišťoven či leasingových společností si minulý týden na semináři „ICT ve finančním sektoru“ vyslechlo příslušné prezentace a přednášky v zaplněném sále  27. patra budovy City Tower v Praze.   

Aktuálnímu stavu a trendům využití informačních a komunikačních technologií ve finančním sektoru byla pak věnována hned první přednáška Lubomíra Karpeckého, známého publicisty a nezávislého ICT konzultanta. Ten přítomné také zahrnul velmi zajímavými čísly a údaji, z nichž jsme citovali už v úvodu. Mezi podstatná zjištění patří například fakt, že ačkoliv na první pohled nikdo nepodceňuje úlohu informatiky, považuje jen 58 % CIO ve finančním segmentu využití ICT za kritické pro byznys, naopak za překvapivé lze pokládat, že až pět procent odpovědných manažerů považuje ICT za nepodstatné!

Co nepřekvapuje je informace, že za současné finanční krize se šetří i v bankovním sektoru a CFO neradi uvolňují peníze na inovaci IT systémů či jejich upgrade.

 

Smartphonů se nebojíme, cloudu ano

Z hardwarového hlediska sílí u finančního managementu trend stále častějšího využívání smartphonů, palmtopů či ipadů ke komunikaci z terénu a to přes známá rizika z hlediska bezpečnosti. Většina finančních institucí má rovněž své systémy postavené na softwaru od Microsoftu a co je zajímavé – stále ještě až z 82 % z nich užívá Windows XP. Zcela propadly Visty a Win 7 se vyšplhaly teprve na 17 %. V oboru serverových databází svádí poměrně vyrovnaný boj Oracle s MS SQL a OpenSource kupodivu zabral pouhá 2 %. Bez zajímavosti rozhodně není velmi nízký počet nasazení klasického ERP – převládá naprosto CRM.

Martin Záklasník, obchodní ředitel společnosti T-Systems, zase poukázal na obtížné využívání cloudových řešení ve finančním sektoru, zejména v bankovnictví, kde se bankovní domy, pokud tzv. veřejný cloud computing okusily, zase vracejí k vlastním serverovým řešením. Nicméně po splasknutí marketingové bubliny kolem cloudu se zdá, že se určitá cloudová řešení i ve finančnictví uchytí, byť je zde naprostou prioritou ochrana dat.

 

 Zahraniční matky už nekojí, ale své děti spíše vysávají

Cloud computingu se věnoval i IT Infrastucture Manager GE Money Bank Pavel Zídek, který si položil následující otázku: Kde vlastně provozovat IT infrastrukturu – interně, v zahraničí, nebo „v oblacích“?

Stanislav Dvořák ze společnosti AutoCont hovořil o trendech ICT využitelných v bankovnictví. Poukázal na vysokou nasycenost trhu, kde probíhají velmi dynamické změny, a na silnou konkurenci v nabídkách nových řešení, neboť finanční ředitelé hledají finančně co nejefektivnější nabídky.

V zásadě všichni přednášející se snažili nalézt odpovědi na otázky, se kterými se v současné ekonomické situaci potýkají i naše finanční instituce včetně bankovních domů, jimž zahraniční matky, krizí více zasažené, odsávají dividendy k záchraně vlastní tváře. Lubomír Karpecki uvedl pak jako memento: stává se, že nejsou peníze, nejsou lidi… Centra sdílených služeb jsou často odtržena od reality. Pokud se situace rázně neřeší, dostává se celá byznys skupina do tzv. „mrtvé zóny. “ Zakonzervování zastarávajících IT procesů znamená podvázání kreativity a praktického využití přínosu nejnovějších technologií, což v sobě nese hrozbu krachu.

 

Foto: © Victoria - Fotolia.com

 

Byl pro vás článek přínosný?