Hlavní navigace

Inovace: Změny na trhu práce i nové podnikatelské šance (4)

4. 7. 2019

Sdílet

 Autor: (c) vitstudio - Fotolia.com
O tom, jak práci lidských rukou (a možná i hlav) nahradí stroje, slýcháme především tehdy, když se mluví o digitalizaci průmyslu a rozvoji umělé inteligence. Zpravidla v souvislosti s pojmem Průmysl 4.0.

Umělá inteligence jako inovační šance

 

Globální závody o využití umělé inteligence už začaly a úspěšné firmy investují do rozvoje a využití této technologie. I zde to tedy znamená, že technologie budou moci nahradit nebo alespoň podpořit expertní lidské činnosti.


Téměř dvě pětiny firem (38 %) vykazujících vysoký růst už řešení na bázi umělé inteligence zavádějí a plánují jejich využití i ve strategických oblastech, jako je rozhodování nebo hledání nových obchodních příležitostí. České společnosti jsou zatím bohužel s praktickou aplikací relativně pozadu, i když velké procento firem u nás s umělou inteligencí alespoň experimentuje. Tyto údaje vyplývají z průzkumu „Byznys ve věku umělé inteligence“, který uskutečnila společnost Microsoft mezi 1 150 lídry napříč 13 zeměmi.

 

Na naléhavost zavádění umělé inteligence ukazuje i skutečnost, že téměř polovina rychle rostoucích firem ji plánuje více využívat už během následujícího roku. Jejich šéfové v tom vidí příležitost nejen ke zvýšení efektivity, ale chápou umělou inteligenci především jako možný zdroj dalšího růstu založeného na inovacích. Hrozí tak, že se pomyslné technologické nůžky mezi lídry a jejich následovníky ještě více rozevřou. „V průzkumu na první pohled upoutá velký rozdíl mezi rychle rostoucími firmami a těmi ostatními. Nejenže dnešní lídři jsou z hlediska implementace AI už nyní dále, ale cítí mnohem větší naléhavost využívat umělou inteligenci ještě více a co nejdříve,“ dokládá to Dalibor Kačmář, ředitel pro partnerskou síť Microsoft Česká republika a Slovensko.


V České republice je míra praktického využívání umělé inteligence ve firmách ve srovnání s dalšími zeměmi v průzkumu podprůměrná, i když je pozitivní, že více než dvě třetiny z nich jsou alespoň ve fázi přípravy a experimentování s využitím AI. Spíše než na inovace se zatím české firmy soustřeďují na zlepšení existujících firemních procesů. České nadšení pro AI technologie se také spíše projevuje v laboratořích než v obchodní praxi. Zpoždění není vážné a stále je zde příležitost novou technologii správně uchopit. „I menší podniky se díky včasnému zavedení AI mohou posunout do pozice vyzyvatele současných lídrů na trhu,“ hodnotí šance Dalibor Kačmář.


Rozhodující je ale to, kdo umělou inteligenci využije strategicky a na podstatné inovace, ne jen na zlepšení současných procesů. Výhodou je, že se rozvoj umělé inteligence dostal mezi vládní priority, konkrétně do programu Národní strategie umělé inteligence, kterou vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.


„Důležité je jednak začít postupně budovat český AI průmysl, tedy komunitu start-upových, malých a středních firem orientovaných na vývoj řešení na bázi umělé inteligence, jednak též podporovat systémové zavádění umělé inteligence do všech výrobních podniků i služeb. Jedině tak uděláme kvalitativní skok od pouhých montoven k moderní flexibilní výrobě s pozitivními dopady na českou ekonomiku,“ říká Vladimír Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT.

 

Článek vyšel v ročence Top 100 ICT firem v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?