Hlavní navigace

Jaká je budoucnost podnikových informačních systémů ERP? Zkusili jste už Mobile Cloud Computing?

12. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © S.John - Fotolia.com
Je překvapivé, že užívání cloud computingu je nejčastější v Řecku a Rumunsku: 39 %, což je mnohem více, než činí evropský i globální průměr. A naopak v rozvinutých evropských zemích je penetrace cloud technologií podstatně nižší: Německo (17 %), Belgie (18 %) a Francie (19 %).

Cloudová řešení jsou dnes velmi populárním námětem odborných diskusí. Mnozí tvůrci IT je svým zákazníkům nabízejí a mnozí zákazníci si je již pořídili. Je však cloud opravdu řešením budoucnosti a dokáže časem zcela nahradit ERP on-premise?

 

Svět versus Evropa 

Cloud computing dnes patří k nejrychleji rostoucím segmentům globálního technologického trhu. V Evropě však jeho nárůst zaostává za celosvětovým průměrem. Služby v prostředí cloud computingu zde používá necelá čtvrtina uživatelů osobních počítačů. Z nedávného průzkumu na toto téma vyplývá, že zatímco evropských respondentů, kteří uvedli, že používají cloudové aplikace, například on-line e-mail nebo on-line textové procesory, je 24 %, celosvětový průměr činí 34 %. Navíc 65 % dotázaných Evropanů uvedlo, že o něčem takovém nikdy neslyšeli‘ nebo že „pouze zaslechli ten název“. 

Průzkum dále zjistil, že obeznámenost s cloud computingem se napříč jednotným evropským trhem značně liší. Je překvapivé, že užívání cloud computingu je nejčastější v Řecku a Rumunsku: 39 %, což je podstatně více, než činí evropský i globální průměr. A naopak v rozvinutých evropských zemích je penetrace cloud technologií podstatně nižší: Německo (17 %), Belgie (18 %) a Francie (19 %). Dále 86 % uživatelů cloud computingu v Evropské unii uvedlo, že používají tyto aplikace pro osobní potřebu, a to zejména služby, které jsou k dispozici zdarma. Pouze 29 % uvedlo, že využívají tyto služby pro podnikání.

V průzkumu se však kupodivu ani jednou neobjevila skutečnosti, že by kdokoli z respondentů používal cloudovou verzi ERP.

 

Horká novinka – Mobile Cloud Computing 

Ještě nedávno se v této souvislosti hodně sázelo také na tzv. Mobile Computing (MC). Pro oblast ERP jde však „mrtvý směr“. Aplikace běžící na mobilních zařízeních mívají omezenou funkčnost a obecně to nejsou aplikace podnikové kategorie. Je velmi komplikované vytvořit komplexní aplikaci pro řešení jakéhokoliv podnikového procesu (fakturace, sklady, účtování, majetek, …) tak, aby byla uživatelsky přítulná a jednoduchá v prostředí mobilního zařízení. Řada takovýchto aplikací byla již napsána, ale mnohé z nich jsou používány jen okrajově. Výjimkou jsou většinou zakázkově řešené aplikace pro speciální účel použití. 

Jiná situace je u novinky zvané Mobile Cloud Computing (MCC). Je založena na principu, kdy mezi mobilním řešením a cloudem putují po mobilních sítích (3G,4G) jen data, které uživatel potřebuje pro svou práci. Tento přístup přináší vyšší kvalitu práce s mobilní aplikací a bezpečnost celého řešení. Aplikace se tak zaměřuje na GUI a ergonomii ovládaní, na jednoduchost zprovoznění a principy ochrany firemních dat. Ale hlavně tento způsob přináší uživatelům možnost spouštět robustní aplikace, které například pracují s velkými objemy dat nebo provádějí složité výpočty, které centrální server zpracuje v milisekundách, ale na mobilním zařízení by trvaly v řádech hodin až dnů. MCC je způsob jak v "reálném čase" poskytnout zaměstnancům a manažerům potřebné informace o stavu aktivit ve společnosti (libovolné velikosti a procesní složitosti) a nástroje pro jejich řízení a rozhodování

 

Přesně takové ERP, jaké potřebujete 

Základní úvaha na téma, které řešení si pořídit, vychází ze skutečnosti, že existují tři základní stavy podniků. V prvním případě firma vzniká (na zelené louce nebo organizační změnou). Pak zpravidla nemá žádný informační systém. Zde je tedy na místě diskuse o pořízení informačního systému – ERP – formou cloud computingu.

Druhý případ nastává, jestliže firma existuje již delší dobu, mnohdy je i ve svém oboru velmi úspěšná a přesto nemá „žádný“ informační systém. I zde je relevantní diskutovat o pořízení ERP formou cloud computingu. 

 

Není nutné přeškolovat, jen doškolovat

Jiná situace však je, jestliže firma existuje již delší dobu a má implementován standardní ERP. V tu chvíli je diskuse na téma, zda zavést či nezavést cloudové řešení, velmi komplikovaná. Proč? Jednak zdaleka ne všichni uživatelé věří životaschopnosti trendu zvaného cloud computing. Dále v již fungující firmě jsou vždy složité a neopakovatelné procesy, které cloudové řešení může mít problém reflektovat. Dalším problémem může být i stále ještě nízká vyprofilovanost dodavatelů ERP cloud computingu. A konečně je zde otázka ochrany již vynaložených investic do ICT (ne jen do ERP).

Pokud však firma řešení již má a nepředpokládá žádné zásadní změny a potřebujeme zavést nový proces nebo existující proces změnit, pro takovou firmu se nabízí řešení: hybridní ERP. Takové řešení je nenáročné na zprovoznění, na investice i na čas zaměstnanců. Neovlivňuje současnou funkcionalitu ERP a jeho velkou výhodou je, že zaměstnance není nutné přeškolovat, jen doškolovat v nových oblastech. Není také nutné většinou měnit podnikové procesy. 

Už dnes se dá předpokládat, že v poměrně blízké budoucnosti budou mít malé organizace cloudové řešení (jako je například Helios One) a tato řešení porostou s nimi.

Středně velké organizace, které budou používat hybridní systémy, budou mít možnost ve středně dobém horizontu přejít na plnohodnotný „cloud oriented“ systém pro střední společnosti.

 

 

 

Autor je obchodní ředitel pro SME

ve společnosti Asseco Solutions

Byl pro vás článek přínosný?