Hlavní navigace

Je snad akciová éra minulostí?

22. 9. 2010

Sdílet

Akciové trhy od března přešlapují na místě, což nahrává alternativním investicím. V oblibě zůstává především zlato. Dokážou chytit i akcie druhý dech?

Akcie zaznamenávají od března „nijaký vývoj“. Jeden či několik týdnů rostou, aby pak znovu ztrácely, a naopak. A to se stále opakuje. Souboj býků s medvědy, nebo chcete-li pozitivních firemních výsledků s povětšinou zdaleka ne tak optimistickými makroekonomickými zprávami, vychází více méně nerozhodně. Změní na tom něco prohlášení amerického Národního úřadu ekonomického výzkumu (NBER), že recese v USA skončila? Věc má ovšem háček, recese podle NBER skončila již loni v červnu, takže se můžeme ptát, proč přichází úřad s touto zprávou až nyní.

Není divu, že je část investorů, včetně těch movitých, stále velmi opatrná a jiní sázejí na alternativní investice, což pomohlo zlatu k novému historickému rekordu, který činí v době uzávěrky tohoto článku téměř 1285 dolarů za troyskou unci. Daří se i stříbru a některým komoditám, roste zájem o umělecké předměty a také třeba o víno.

Rozpačitý vývoj akcií – měřeno desetiletým horizontem je řada akciových trhů v lepším případě na nule – dokonce nahrává úvahám, že je akciová éra minulostí. Tyto spekulace podporují obavy ze stárnutí populace v řadě vyspělých zemí a z opatrnějšího investování početné baby boom, tedy poválečné, generace. Nikdo ovšem zatím neuvedl, co by vlastně mělo akcie nahradit.

 

Jak rychle porostou akcie?

Ještě před finanční krizí, která skončila globální recesí, se přitom objevily spekulace, že růst akcií nebude v budoucnu zdaleka tak rychlý, jako dosud. Na tom by nebylo nic divného – stačí se podívat na růst akciových trhů v devadesátých letech minulého století. Při zpětném pohledu se zdá, jako by si akcie vybraly růst na dlouho dopředu. Po několikaletém poklesu navíc zaznamenaly od roku 2003 další roky zajímavého růstu. Jak vše skončilo, je dosud v živé paměti investorů.

Po finanční krizi řada investorů doufá, že se akcie postupně vrátí k maximům, které zaznamenaly před finanční krizí. Loni se ovšem objevil pojem „nový normál“, který naznačuje, že může být ekonomická realita v nejbližších letech jiná, než jsme byli dosud zvyklí. Vychází z toho, že růst řady ekonomik bude kvůli vysokému zadlužení a vyšší míře úspor obyvatel nižší než dosud.

Nižší růst ekonomik, ale také pomalejší růst firemních tržeb nahrává podle ING Investment Management ČR dividendám. Při nižších cenách akcií nabízí totiž řada společností zajímavý dividendový výnos. Dividendové tituly jsou ostatně jedním z oblíbených doporučení řady analytiků.

Dlužno ovšem dodat, že dividendám nahrálo jejich snížení v době, kdy byl americkým prezidentem George Bush mladší. Pokud se v příštím roce nezmění legislativa, měla by se v USA daň z dividend znovu zvýšit, a to z 15 na 39,6 procenta, což by mohlo vyplácení dividend znovu omezit. Pokud k tomu dojde, budou situaci v USA, jak se často stává, kopírovat i další státy, nebo půjdou jinou cestou?

Místo BRIC přijdou CIVETS?

Buď jak buď, znovu se tak otevírá věčná otázka, kam investovat? Předpokládaný rychlejší růst a nižší zadlužení logicky nahrávají rozvíjejícím se trhům, z něhož mohou ovšem těžit i západní společnosti, jejichž aktivity se orientují na tyto státy. Nové číslo ING iMěsíčníku podílových fondů upozorňuje na nový typ Jima O´Neila z americké banky Goldman Sachs. Toho, který v roce 2001 předpověděl skvělou budoucnost zemím BRIC, tedy Brazílii, Rusku, Indii a Číně.

Jeho nový kůň pro nejbližších deset let se jmenuje státy CIVETS (v překladu cibetky, patřícími mezi kočkovité šelmy). Tvoří je počáteční názvy těchto zemí Kolumbie, Indonésie, Vietnam, Egypt, Turecko a Jihoafrická republika. Také šéf HSBC Michael Geoghegan očekává, že tyto státy porostou třikrát rychleji než vyspělé ekonomiky.

Pro všechny zmíněné státy je společné, že mají mladou a tedy rychle rostoucí populaci a dynamickou ekonomiku, nezatíženou vysokými dluhy, obchodními schodky nebo vysokou inflací. Nejlepší vyhlídky odborníci přisuzují Indonésii, Vietnamu a Kolumbii. Ostatní země jsou přece jen rizikovější, uvádí ING.

Prozatím jsou tyto státy ve stínu BRIC. Najdou si nicméně své investory a fondy, jejichž prostřednictvím by bylo možné investovat? Ty se zatím orientují spíše na jiné země. Kdo ale v roce 2001 očekával, že budou tak zajímavé Brazílie, Rusko, Indie a Čína?

ICTrocenka

 

Autor je redaktorem serveru http://www.penize.cz

Byl pro vás článek přínosný?