Hlavní navigace

Kolik si od července připlatíte za zásilky z Číny?

18. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od 1. července se z drobného zboží v hodnotě do 22 eur objednávaného z čínských e-shopů a dalších internetových obchodů mimo Evropskou unii bude platit DPH. U těchto zásilek bude také povinné podávat elektronické celní prohlášení. To relativně prodraží hlavně menší zásilky, kde poplatky mohou vysoce převýšit cenu zboží.

Za těmito změnami stojí implementace evropské směrnice o DPH měnící právní předpisy v oblasti přeshraničního elektronického obchodování v novele zákona o DPH. Ta byla na začátku června schválena Poslaneckou sněmovnou.

Doposud nemuseli zákazníci při objednávání zásilek ze třetích zemí nic řešit: zboží jim doručila Česká pošta nebo jiný přepravce. Od července pak budou muset zaplatit daň a podat elektronické celní prohlášení. „Balíček za 1 000 korun vyjde od července ve výsledku na 1 452 korun (1 000 korun zboží + 200 korun poplatky poště za plné celní odbavení + 252 korun DPH). Nejvíc se prodraží drobné zásilky za pár korun, kde přirážka za celní služby bude znatelnější,“ popisuje Michal Jelínek, partner V4 Group s tím, že kvůli poplatku za celní deklaraci bude výhodnější objednat více zboží v jednom balíku.

Jak to bude s DPH?

Příjemce zásilky může zaplatit DPH třemi způsoby. První z nich je osobě, která občana v celním řízení zastupuje (může jít o dopravce, například Českou poštu), kdy tento zástupce přepošle DPH celnímu úřadu. Další možností je zaplatit přímo celnímu úřadu, a to pokud zásilku dopravuje Česká pošta a občan se rozhodne podat si elektronické celní prohlášení vlastními silami. Třetí způsob je přímo na e-shopu. Pokud si internetový obchod zvolí jednoho zástupce v celé EU, který bude DPH odvádět za e-shop. Jde o zcela nový systém s názvem Jednotné správní místo pro dovoz (IOSS – Import One Stop Shop). Pokud je příjemce zboží plátcem DPH, pak přiznává a odvádí DPH z dovozu zboží bez ohledu na hodnotu (u všech zásilek) v rámci daňového přiznání. Zároveň si může uplatnit nárok na odpočet daně z dovozu zboží, pokud splňuje zákonné podmínky.

DPH se týká zásilek, jejichž vlastní hodnota zboží nepřesahuje 22 eur (přibližně 560 korun). Výjimku tvoří zboží, u kterého se uplatní osvobození od daně například z důvodu humanitární pomoci. „DPH se nemusí platit u darů mezi soukromými osobami, a to v případě, že hodnota zásilky nepřekročí 45 eur. V takovém případě bude sice nutné podat celní prohlášení jako u zásilek do 150 eur, ale nebude už vyměřena platba ani za DPH, ani za clo. Dary totiž těmto poplatkům nepodléhají,“ doplňuje Markéta Szotkowská, daňová specialistka z V4 Group. Finanční správa zákazníkům nakupujícím a dovážejícím zboží z třetí země doporučuje vyjasnit si otázku odvodu DPH s dodavatelem předem.

Jak na celní prohlášení?

Celní prohlášení může tedy podat buď zástupce, kterého si příjemce zvolí (poštovní přepravce, expresní zasilatelská služba, jakýkoli jiný zástupce), nebo sám občan. Tomu celní správa poskytne speciální elektronickou aplikaci, která bude prozatím dostupná pouze pro zásilky dopravované Českou poštou, ale v budoucnu ji plánují rozšířit i pro další, zejména expresní přepravce. V případě České pošty bude cena celního řízení 97 korun, když se adresát zmocnil ČP a dodal potřebné údaje a 150 Kč bez součinnosti adresáta.

Přemysl Vícha, ředitel divize E-business/Patro.cz, NWT očekává, že se čeští spotřebitelé budou více obracet na tuzemské e-shopy pro zboží, které byly zvyknuté objednávat z Číny, například obaly či skla na mobilní telefony. Pozor si musejí dát také na e-shopy, které jsou sice v češtině, ale fungují jen jako zprostředkovatel zboží. Ty často nabízejí poštovné zdarma. „Za poštovné sice nic nezaplatíte, ale prodražit se vám zboží může právě povinností uhradit DPH,“ dodává závěrem Michal Jelínek.

Příklad

Zásilka v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny

A. Adresát zásilky předal údaje a zmocnění přes webový formulář ČP

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 97 Kč odměna ČP = 187 Kč

DPH: sazba 21 % = 39,30 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 136 Kč (39,30 DPH + 97 odměna ČP)

B. Adresát zásilky nepředal údaje

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 150 Kč odměna ČP = 240 Kč

DPH: sazba 21 % = 50,40 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 200 Kč (50,40 DPH + 150 odměna ČP)

Byl pro vás článek přínosný?