Hlavní navigace

Lepší nálada byla naposledy v únoru 2011, tvrdí konjukturální průzkum ekonomického sentimentu ČSÚ

24. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © bit.it - Fotolia.com
Dobře naladění Češi zmiňují za listopad příznivý vývoj na trhu práce, menší obavu o ekonomiku a menší strach z růstu cen. Dobrý a stabilní výhled se taktéž projevil v jejich nižším úmyslu spořit.

Dobrá nálada zůstala v domácí ekonomice i v listopadu, kdy podle konjukturálního průzkumu Českého statistického úřadu přidal souhrnný indikátor ekonomického sentimentu meziměsíčně 1,3 bodu a dostal se tak o desetinku nad 10 bodů. Lepší nálada byla vidět naposledy v únoru 2011. V meziročním srovnání je optimismus více než dvojnásobný.

Čemu ekonomika vděčí za další, již čtvrté meziměsíční zlepšení v řadě? Jsou to opět především samotní Češi, kteří jako zdroj dobré nálady zmiňují především příznivý vývoj na trhu práce, menší obavu o ekonomiku a menší strach z růstu cen. Dobrý a stabilní výhled se taktéž projevil v jejich nižším úmyslu spořit. Spotřebitelé tak v listopadu přestali být pesimisté (jejich měřítko nálady se dostalo do kladných hodnot) a jsou nyní nejveselejší od dubna 2007.

 

Dobré počasí nadchlo i stavaře

Průmyslníci, kteří se do velké míry podílí na zlepšení na trhu práce, své hodnocení ekonomiky v listopadu mírně zhoršili. Na zaměstnanost by to ale nemělo mít vliv, přestože horší nálada je důsledkem nižší poptávky. A i výhled do dalšího půl roku mírně utrpěl, když s přetrvávající nejistotou na zahraničních trzích, především v Evropě, nervozita zpracovatelů lehce stoupla. Celkově indikátor v průmyslu poklesl o jeden bod na 2 body a letos poprvé se meziročně zhoršil.

Dobré počasí s nadprůměrnými teplotami, které by mělo vydržet i v dalších týdnech, vlévá pozitivní energii do žil stavařů. Ti sice nevidí celkový vývoj ekonomiky tak růžově jako před měsícem, svoji vlastní situaci, zakázky a tříměsíční výhled ohledně stavební aktivity a zaměstnanosti ale zhodnotili lépe.

 

Autor je makoroekonomický analytik GE Money Bank

 

 

Byl pro vás článek přínosný?