Hlavní navigace

Libra po britských volbách

9. 6. 2017

Sdílet

Britské volby šokovaly libru, jejíž oslabení vůči euru i dolaru je hlavním rizikem. Mírný projev prezidenta ECB Draghiho podpořil odolnost eura.

Sázka britské premiérky Theresy Mayové na předčasné volby s cílem získat silnější mandát tvrdě nevyšla. Důvodem byla hlavně slabší volební kampaň Konzervativců. Volby tak vyústily v patovou situaci. Nebudeme tu rozebírat dlouhodobé dopady této situace na brexit, neboť jistě v tuto chvíli víme jen to, že se výsledky voleb nejistota jen prohloubila.

 

Hlavním povolebním rizikem je oslabení libry vůči euru i dolaru


V Británii nyní panuje celá řada otázek a nejistot. Vláda, která jednání o brexitu zahájila, možná nebude vládou, která je dokončí. V tuto chvíli ani nevíme, jak budoucí vláda bude vypadat nebo kdo ji povede. Může se stát, že dojde k dalšímu referendu? Jak bude vypadat případná dohoda o brexitu? A bude s celou situací něco aktivně dělat EU? Vzhledem k takto silným nejistotám si v Saxo Bank myslíme, že hlavním rizikem je oslabení libry, a to jak vůči euru, tak vůči dolaru.

 

Svědectví bývalého šéfa FBI Comeyho nepřesvědčilo


Na druhé straně Atlantiku proběhlo ostře sledované slyšení bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho. Zdá se však, že Comey neměl dostatek průkazného materiálu, aby se potvrdilo obvinění z bránění spravedlnosti a do tržních cen se tedy celá situace téměř nepromítla.

 

Mírný projev prezidenta ECB Draghiho podpořil odolnost eura


Jak jsem již uvedl ve čtvrtek, prezident Evropské centrální banky Draghi působil na tiskové konferenci tím nejmírumilovnějším dojmem, avšak na euru se to zatím příliš neprojevilo. Nyní je trochu složité celou situaci rozklíčovat: odolnost eura může být způsobena stejně tak tímto projevem, jako nákupním tlakem na kurz EUR/GBP po zveřejnění výsledků britských voleb.

 

Možná je však síla eura v poslední době způsobena jen toky na trhu aktiv a oblíbeností evropských cenných papírů. Evropské cenné papíry koneckonců vypadají špatně naceněné vůči světovým cenným papírům už kvůli oživení evropské ekonomiky v několika posledních čtvrtletích. To by mohlo znamenat, že euro bude v budoucnu velmi citlivé na jakýkoliv odklon od rizika.

 

Podíváme-li se do budoucnosti, dnes je nejzajímavější měnou kromě libry americký dolar. Uvidíme, zda kurz USD/JPY půjde výš a odmítne nedávný průlom dolů, nebo zda kurz EUR/USD dosáhne na nižší podporu i přes tlak na zvyšování kvůli kurzu EUR/GBP.

 

Autor je vedoucím oddělení forexu Saxo Bank.

Byl pro vás článek přínosný?