Hlavní navigace

Mastercard s ČSOB zpracovaly návod, jak s pomocí platebních nástrojů vytvářet chytrá města

17. 4. 2018

Sdílet

Společnosti Mastercard a ČSOB představily společnou studii „Smart City a platební karty“, která přehledně popisuje, jak s pomocí současných platebních nástrojů zvýšit efektivitu a kvalitu veřejných a městských služeb. Kritické pro úspěšnost projektů chytrých měst jsou platební karty, jejichž součet převyšuje počet obyvatel a dávno již neslouží jen k placení, ale lze je využívat i jako vstupenky, jízdenky do MHD, průkazky nebo osobní doklady.

„Základním pilířem Smart City projektů je využití moderních technologií pro zkvalitnění veřejných služeb. Předpokladem úspěchu přijetí těchto projektů je nutnost využít ty technologie, které jsou dnes občany standardně využívány, tedy platební karty, mobilní aplikace nebo online platby,“ uvedl Petr Zlámalík, expert Mastercard Advisors na oblast Smart City.

„Projekty Smart City nepředstavují všelék na všechny problémy měst, nicméně v mnoha případech mohou významně napomoci. Stávající projekty, například v dopravě nebo ve školství, přinesly velmi příznivou odezvu od všech zúčastněných stran, a proto je potřeba v nastoupené cestě pokračovat a naplňovat další potřeby a očekávání z pohledu měst i jejich obyvatel,“ doplnil Jan Kubíček, manažer strategických partnerství z ČSOB.

 

V České republice je v přepočtu 1,1 platební karty na občana a devět z deseti karet je již bezkontaktních. V průměru připadá na jednu vydanou kartu více než pět transakcí měsíčně. Takřka 77 procent počtu transakcí jsou platby u obchodníků, 17 procent představují výběry z bankomatů a zbytek internetové online transakce.

 

Platební karty nabízejí rozmanité využití, ale jejich platební funkce zůstávají základním stavebním parametrem v rámci Smart City projektů. Města mají nadále velké rezervy ve službách, které od nich občané skutečně očekávají, a to jsou pohodlné a bezpečné platby za veřejné služby, online platby za městské služby přes webové rozhraní nebo mobilní aplikace a využívání platebních karet jako nosičů k zakoupeným službám.

Řada projektů Smart City již úspěšně funguje. Jednoznačně nejdále je oblast dopravy. Například Ostrava, jako druhé město v Evropě po Londýnu, vybavila v roce 2016 vozidla MHD bezkontaktními čtečkami, takže pro cestování stačí pípat platebními kartami a systém sám určí optimální cenu jízdného, a to bez tisku papírového lístku. K městům, kde lidé mohou bezhotovostní placení ve vozidlech využívat, patří i Plzeň, Karlovy Vary, Liberec, Chomutov nebo na vybraných spojích Praha. Vlastní projekty spustily také Středočeský nebo Olomoucký kraj. V současné době je implementováno ve veřejné dopravě v ČR více než 3 500 platebních terminálů.

 

Z dalších oblastí patří k evropským unikátům čipová Kolínská chytrá klíčenka, která spojuje řadu funkcí, včetně identifikační a platební, a pomáhá tím stovkám dětí i jejich rodičům na tamní 6. Základní škole. Platební karta úspěšně sloužila nebo slouží jako vstupenka na festivaly nebo klubová karta ve sportovních klubech. A například Maledivy loni představily multifunkční kartu, která vedle placení slouží i jako cestovní pas nebo karta pojištěnce.

 

Obrovskou výhodou platebních karet pro projekty Smart City je jejich vysoká bezpečnost, zaručená mezinárodními bezpečnostními standardy, a již vybudovaná a plně funkční infrastruktura spravovaná bankami a platebními společnostmi, což šetří náklady městům a snižuje možná rizika.

Studie shrnuje i všechny potřebné kroky, jak úspěšné projekty realizovat, tedy od definice vlastních potřeb, přes analýzy a návrhy řešení, až po pořízení Smart City projektu a jeho zprovoznění. Je tak užitečným návodem pro městská a obecní zastupitelstva.

Byl pro vás článek přínosný?