Hlavní navigace

Moderní životní styl přináší do firem nové typy nefinančních benefitů

25. 6. 2018

Sdílet

Současní zaměstnavatelé jsou do jisté míry nucení se přizpůsobovat rychlému životnímu stylu a potřebám lidí 21. století. Práce je neoddělitelnou součástí života a se soukromím se často prolíná. Proto se moderní bonusy snaží nabourat stereotypní vnímání pracoviště. Jaké benefity ve firmách právě „letí“?

Podle průzkumu platebních portálů Paylab jsou to právě nefinanční benefity, které často rozhodují o věrnosti kvalitních pracovníků nebo přesvědčí ty zkušené ke změně zaměstnavatele. Jde zejména o bonusy, díky kterým se lidé posouvají dále, protože je do velké míry motivují lépe si organizovat čas, více sportovat, relaxovat, vzdělávat se, nebo jim poskytují atraktivní zážitky.

 

Co u zaměstnanců boduje

Lidé jsou v současné době velmi pozitivně naladění ke změně zaměstnavatele – podle nedávné ankety na stránkách Profesia.cz téměř 60 % z nich očekává, že letos získají nové místo. V mnoha profesích stále platí, že přesvědčivým argumentem je lepší finanční ohodnocení, ale samo o sobě už přestává stačit. Firmy jsou proto nuceny budovat značku kvalitního zaměstnavatele, zlepšovat podmínky na pracovišti, o své zaměstnance doslova pečovat. Pracovní trh se totiž změnil – především v tom, že svého zaměstnavatele si nyní vybírají zaměstnanci, nikoli naopak, jak tomu bylo v minulosti.

Mladé nastupující generaci například velmi záleží na tom, pro jakou „značku“ pracují, zda mají možnost vzdělávat se a rozvíjet svou kariéru, oceňují i kreativně pojaté pracovní prostředí. Jakmile se lidé dostanou do věku, kdy zakládají rodiny, nabývají pro ně na důležitosti benefity zaměřené na work-life balance. Starší generace zase více ocení příspěvky na lékařskou péči, relaxační pobyty nebo kulturu. Efektivní je proto nabídka bonusů formou kafeterie, kde si každý vybere benefity v určitém objemu podle svých preferencí.

 

„Skoro každý HR manažer si dnes láme hlavu s tím, jak v rámci benefitů nabídnout něco neotřelého, atraktivního, a přitom účelného. Tak se můžeme setkat s bonusy jako kurzy odvykání kouření nebo snižování váhy, objednání domácího úklidu, či se zřizováním relaxačních a ‚spacích‘ koutků na pracovišti. Také s pořádáním zajímavých teambildingů a pracovních akcí u moře nebo na horách,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „V současné době nabírají na popularitě plavby pracovních kolektivů na jachtě,“ říká Tomáš Vondráček, CEO společnosti Zindulka. „Plavba na lodi či jachtě se nám jako teambuilding dlouhodobě osvědčuje. Jedná se totiž o lákavou aktivitu v příjemném prostředí, která navíc prověří a spojí tým. Na lodi totiž musí táhnout všichni za jeden provaz. Účelné je uspořádat takovouto akci například před zahájením dlouhodobého projektu pro kolektiv lidí, kteří na něm budou spolupracovat. Nenásilnou formou tak proběhne stmelení často různorodého kolektivu a lidem umožní poznat reakce kolegů v přirozeně nastolených zátěžových situacích.“

 

U nás vede zejména vyvážení soukromí a práce

Moderní technologie přispěly k dříve nebývalému rozvolnění pracovní doby a prostředí – a právě work-life balance benefity patří k těm v současné době nejžádanějším. Do této kategorie patří výhody jako flexibilní pracovní doba, možnost po dohodě pracovat z domova, proplácené sick days bez nutnosti navštívit lékaře. Mezi ne úplně obvyklé, ale stále častější benefity patří i bonusové dny dovolené navíc, narozeninové volno či volno pro novopečené otce nad rámec zákonem daného týdne. „Pokud porovnáme data z lokálních platových portálů Paylab, právě benefity zaměřené na vyvážení pracovního a soukromého života patří v České republice mezi nejžádanější a porovnání s ostatními zeměmi i mezi nejrozšířenější. Například flexibilní pracovní dobu nabízí v ČR více než čtvrtina zaměstnavatelů, například na Slovensku je to pětina a v Polsku nebo Maďarsku jen sedmina,” uzavírá k nefinančním benefitům Michal Novák.

Byl pro vás článek přínosný?