Hlavní navigace

Nabídka platů v IT vzrostla, požadavky uchazečů se snížily

9. 12. 2010

Sdílet

Bez ohledu na region roste nabídka platů specialistů bezpečnosti, ERP a SW architektů, snižují se nabídky pro architekty HW systémů a v podpoře IT, v některých oblastech se nabízený plat zvýšil o více než 50 %.

Analýza společnosti LMC, zaměřená na platy v IT sektoru, ukázala značné rozdíly v nabízených mzdách v jednotlivých regionech i profesích. Celkově se v ČR průměrná nabízená mzda mírně zvýšila. Požadavky uchazečů o práci jsou naopak nepatrně nižší než před rokem. Nabídka platů se v České republice nejvíce zvýšila v oblasti IT Security. V tomto sektoru vzrostla průměrná nabídka proti minulému roku o 32 %. Výrazný růst nabídky se projevil i u SW architektů (podle regionu mezi 13 % až 41 %), a u specialistů ERP (11 až 26%). Naopak nejvýraznější pokles se týká architektů HW systémů (na pouhých 79 %) a support IS (93 až 99 % loňské hodnoty).

 

Aby výkon plnil  motivační roli...

Na straně uchazečů o práci se v průměru vyšší požadavky než loni objevily pouze u správců aplikačního SW: v porovnání s loňským rokem se zvýšily až o 18 %. Očekávání programátorů vzrostla až o 19 % a správci operačních systémů uvádějí až o 9 % vyšší požadavky proti roku 2009. Naopak u specialistů ERP průměrný požadavek mzdy dosahuje jen 79 až 84 % loňské hodnoty.

„Tento vývoj odpovídá trendům, které na trhu práce sledujeme. V současné době je plat IT specialistů mnohem více navázán na výkon, tak aby plnil zejména motivační roli,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC. „Firmy se zajímají zejména o konzultanty se znalostí technologií i byznysu, jednostranně zaměření odborníci mohou mít potíže s uplatněním. V příštím roce však očekáváme pokračující oživení náboru IT specialistů korespondující s oživením trhu, očekávaným větším množství zakázek a poptávky firem po IT službách.“

 

Různé kraje, různé hladiny...

V rámci jednotlivých regionů  se nejvýraznější nárůst nabídky objevuje v oborech konzultace, analýza ve Středních Čechách (v porovnání s rokem 2009 se průměrná nabídka platu zvýšila na 154 %) a vývoj aplikací systémů v Praze a na Jižní Moravě (kde dosahuje 150 %, resp. 141 % loňské průměrné nabídky).

IT konzultace jsou však typická oblast, kde značně záleží na konkrétním regionu. Nárůst ve Středních Čechách je ojedinělý, v Praze činí nárůst nabídky platu konzultanta přibližně 10 %, na Jižní Moravě se nabídka proti loňskému roku zvýšila jen o 4 %. Jižní Morava je naopak regionem, kde nejvýrazněji vzrostla nabídla pro SW architekty – na 141 % loňské průměrné hodnoty.

 

Zdroj: LMC

 

 

Byl pro vás článek přínosný?