Hlavní navigace

Nástup absolventů letos nezvýšil procento nezaměstnanosti

3. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Zatímco v uplynulých letech bylo obvyklé, že nástup čerstvých absolventů zdvihal zvláště po odeznění letních brigád procento nezaměstnanosti, letošní září přineslo dokonce její pokles. Může za to oživení, kterého jsme svědky v poslední době.

Podle údajů serveru Profesia.cz je nejvíce volných míst pro absolventy ve výrobě, obchodě a v administrativě. Pozitivní je i růst počtu volných pracovních míst - těch evidují úřady práce aktuálně přes 56.000, což je o téměř 2.000 více než posledním prázdninovém měsíci. Míra nezaměstnanosti v České republice po třech měsících letní stagnace poklesla a dosáhla na úroveň 7,3 procenta. Lidí bez práce je o 6.000 méně než v předchozím měsíci, a dokonce o 28.000 méně než v září minulého roku. Každé šesté z poptávaných pracovních pozic je vhodné i pro absolventy.

 

Nejvíce nabídek pro absolventy je ve výrobě, obchodě a administrativě

„I přes pozitivní vývoj není nástup do prvního zaměstnání pro absolventy snadný,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia Česká republika. „Podíl čerstvých absolventů škol na celkové nezaměstnanosti se sice rok od roku snižuje a v současné době jen o málo více než 4 %, stoupá ale podíl dlouhodobě nezaměstnaných. Nejhůře hledají uplatnění absolventi oborů humanitních, uměleckých a zaměřených na ekologii a ochranu životního prostředí.“

Ve kterých oborech najdou absolventi uplatnění nejsnadněji? Z údajů serveru Profesia.cz vyplývá, že největší poptávka po nových pracovnících, a to i absolventech, je ve výrobě (22 %), v obchodě a administrativě (obojí 16 %), dále pak ve strojírenství (13 %) a IT (12 %).

Nejvíce volných míst pro absolventy nabízejí:

  • výroba: 22%,
  • obchod: 16%,
  • administrativa: 16%,
  • strojírenství: 13%,
  • informační technologie: 12%,
  • elektrotechnika a energetika: 10%,
  • doprava, spedice, logistika: 10%.

Nové zaměstnance hledají především firmy v oblastech automobilového průmyslu (15 %), IT (11 %), strojírenství (9 %) a elektrotechnického průmyslu (7 %).

 

Šance na dobré zaměstnání zvyšuje praxe, jazykové znalosti a zaměření

Překážkou pro čerstvé absolventy zůstává nejčastěji nedostatek praxe. Ale i v této oblasti se situace mění, zvláště pro vysokoškoláky. Řada firem nabízí možnost částečných úvazků pro studenty už během studia a po absolvování je potom často přijme do běžného pracovního poměru, protože tak získá zaměstnance, kteří se již ve firmě orientují, navíc často poznali její činnost „od základů“.

 

„Studentům již několik let nabízíme možnost pracovat v naší společnosti na částečný úvazek v době studia a s tímto projektem máme výborné zkušenosti,“ říká Marek Gešo ze společnosti Accenture. „Po dokončení vysoké školy u nás tito absolventi často pokračují v plnohodnotném režimu a my získáváme kvalitní pracovníky, kteří už o práci v naší firmě něco vědí a mají reálné představy o svých možnostech a perspektivě.“

Byl pro vás článek přínosný?