Hlavní navigace

Nové omezení ekonomiky dopadne hlavně na malé a střední firmy

16. 11. 2020

Sdílet

 Autor: pixabay.comn
Podle zářijového průzkumu společnosti Lidya by celá polovina malých a středních podniků musela při opětovném ekonomickém útlumu sáhnout ke snižování nákladů. Nejčastěji se chystají omezit provozní náklady, hned poté přichází na řadu snižování nákladů na zaměstnance. Každá osmá firma se obává, že další restrikce nepřežije.

Jarní nouzový stav v České republice velmi citelně zasáhl ekonomiku a řada malých a středních podniků se dostala do problémů. „Zavření obchodů i zastavení sektoru služeb znamenalo likvidační výpadek příjmů pro tisíce firem i živnostníků. Podle dat společnosti Bisnode už přes 50 tisíc OSVČ svou činnost dokonce pozastavilo, to je o pětinu více než loni,“ vysvětluje Libor Vaníček, šéf české pobočky společnosti Lidya.

Při dalším útlumu končíme

A toto číslo může významně vzrůst. Podle aktuálního průzkumu společnosti Lidya by totiž další plošné utlumení ekonomiky 12 % firem neustálo a musely by ukončit činnost. Mnohem hůře své vyhlídky přitom hodnotí firmy v Praze a na Moravě, které by při dalším omezování skončily v 17 %. „Výzkum probíhal v době, kdy již byla opětovně zavedena povinnost nosit ve vnitřních prostorách roušky a je jasné, že aktuálně vyhlášené restrikce omezují dostupnost řady služeb ještě více. Se stoupajícím počtem pozitivně testovaných navíc stoupají obavy spotřebitelů využívat i ty služby, které využíval ještě lze,“ dodává Libor Vaníček. Nejistá budoucnost také omezuje nákupy zbytných produktů.

V centru zájmu snižování nákladů

Zcela bez problémů by ekonomická omezení zvládlo 34 % malých a středních podniků, celých 50 % by ale pro svou záchranu muselo přistoupit k nějakým omezením. „Řadě firem by ‚stačilo‘ omezit náklady, aniž by omezovali zaměstnanost. Pětina by ale musela sahat do personální oblasti, to by s sebou neslo další ekonomické potíže,“ uvádí Libor Vaníček.

Snížení nákladů na zaměstnance vidí jako funkční řešení spíše firmy v Čechách, a to ve 22 %, zatímco pražské firmy by ho využily jen ve 14 %. Podle průzkumu by ale jen 4 % malých a středních podniků řešila situaci půjčkou. „Banky deklarují zpřísněná kritéria pro poskytování půjček, řada firem se tak obává, že by žádostí o úvěr jen ztrácela drahocenný čas. Existuje ale řada jiných možností, jak překlenout kritické období.

Nebankovní instituce jsou v poskytování prostředků flexibilnější. Naši klienti v průměru čerpají financování 250 tisíc korun, to z našeho pohledu není nijak limitující částka a můžeme tak pomoci řadě subjektů dostat se opět do černých čísel,“ uzavírá Libor Vaníček.

O průzkumu: Průzkumu pomocí nástroje Instant Research nezávislé výzkumné agentury Ipsos se zúčastnilo 330 podnikatelů a firem do 249 zaměstnanců. Sběr dat probíhal on-line ve dnech 21. až 25. září 2020.

Byl pro vás článek přínosný?