Hlavní navigace

O mobilitách a lidech, aneb jak naučit staré auto novým kouskům

14. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Asseco
Mobilní aplikace nás dnes obklopují doslova ze všech stran. Přicházíme s nimi do styku ve volném čase i při práci. Většina z nás si však neuvědomuje, že to, s čím právě zachází prostřednictvím svého telefonu, tabletu nebo notebooku, jsou mobilní aplikace. Běžný uživatel totiž nemá důvod vnímat, díky které technologii funguje to, s čím běžně zachází. Důležité je, že to funguje.

Mobilní aplikace můžeme v zásadě rozdělit podle několika kritérií. Jedním z nich jsou použité technologie. První zmíníme aplikace nativní. Ty jsou již naprogramovány v jazyce konkrétního zařízení, především mobilního telefonu. Pro každý přístroj jsou programovány na míru a jejich prostřednictvím můžete například hrát hry. Další možností jsou aplikace webové. To jsou vlastně internetové stránky optimalizované pro jednotlivá zařízení. Jejich účelem je, aby prostřednictvím daného přístroje bylo možné přistupovat k informacím na internetu. Právě díky nim si můžete prohlížet denní tisk nebo objednat pizzu třeba z pláže. Třetí možností jsou aplikace hybridní. Jedná se o směs obou předešlých možností a umožňují vám například zobrazit vaši pozici na internetové mapě. Osobně se však přikláním spíše k dělení mobilních aplikací podle filosofie jejich využití.

 

 

Mobilita představuje výhodu vždy

První z nich jsou ty aplikace, které bez skutečné mobilnosti nemají smysl. Jejich typickým zástupcem je právě navigace. Tu asi známe všichni a většina z nás ji dnes také využívá. Existují však aplikace na podobném principu, jenže ne tak rozšířené, protože jejich účel je poměrně úzce zaměřen. K nim patří například mobilní průvodce Prahou. Je také založen na tom, že ví, kde se právě nacházíte, a poví vám, na které pamětihodnosti se právě díváte, jaká je jejich historie a podobně.

Tyto aplikace nemají svůj protějšek v „nemobilním světě“ a jsou od základu naprogramovány s myšlenkou mobility.

Další skupinou jsou „mobilní brány“ k něčemu, co samo o sobě mobilní není. Mobilita zde představuje výhodu dalšího způsobu přístupu k něčemu, co je „nositelem myšlenky“. Například prostřednictvím mobilní aplikace můžeme ovládat své internetové bankovnictví, či svůj e-mail.

Stejně tak prostřednictvím mobilu dnes můžeme pracovat i s podnikovým informačním systémem. Aplikace, která to umožňuje, se nazývá „mobilní klient“. Díky ní máme přístup do firemního informačního systému z tabletu či chytrého telefonu. Tak lze nejenom informace získávat, ale například zaměstnanci mohou pořizovat do informačního systému aktuální data přímo v terénu a také s aktuálními daty z informačního systému v terénu pracovat. Tuto relativně novou možnost dnes využívají pracovníci v nejrůznějších odvětvích, a to zejména manažeři, obchodníci a servisní pracovníci, kteří tráví většinu času na cestách a u zákazníků.

 

Data v oblacích?

Pokud však máme mobilní aplikace, jejichž prostřednictvím se chceme dostávat ke svým datům v pevném ERP systému, pak tu část dat, o kterou se jedná, je třeba uložit někde na místě přístupném z internetu. To může být problém z hlediska bezpečnosti, dostupnosti nebo nutného nákupu zařízení. Dnes je však ve hře další vymoženost, která s mobilními technologiemi úzce souvisí. Cloud. Je to technologie skloňovaná ve všech pádech. Má asi stejné množství příznivců jako odpůrců. V každém případě však neoddiskutovatelná výhoda cloudu spočívá ve spojení s mobilitami. Pokud máte informační systém na bázi cloudu, nemusíte řešit, jak umožnit, aby se vaši lidé mohli dostat ke svým datům ze svých mobilních zařízení.

Tuto potřebu velmi rychle pochopili i poskytovatelé telekomunikačních služeb – kteří si nemohli nevšimnout, že pouhé nabízení telefonních služeb a SMS je už neuživí – a nabízejí další datové a webové služby, kterých mohou dodavatelé ERP systémů velmi dobře využívat, nebo přímo nabízejí nějaké ERP řešení jako součást svých „balíčků“.

 

Jak naučit staré auto novým kouskům

Zajištění nových – v tomto případě mobilních – přístupů do stávajících systémů klade velké nároky na jejich programátory. Dovolím si příměr: je to, jako byste měli z obyčejného auta udělat obojživelníka. Pokud byste chtěli vůz kompletně přestavět, vytvořili byste v podstatě zcela nový automobil, vyšlo by to na obrovské množství peněz a majitelům stávajících typů vozů by to nijak neprospělo. Proto je nutné přistoupit k problému velmi kreativně a vymyslet vhodné „dodělávky“. Pak bude vůz (či systém) fungovat tak, jak zákazník nově očekává a za přijatelné peníze.

 

Pohled na data přes hloupé brýle

Cílem je přizpůsobit stávající ERP systémy tak, aby dokázaly spolupracovat s mobilními klienty. Tyto systémy, které dnes používají téměř všechny firmy, byly však vesměs vytvořeny v době, kdy se o něčem podobném ještě nikomu ani nesnilo. Bylo tedy třeba, za pomoci notné dávky programátorského „fištrónu“, vymyslet, jak jejich uživatelům přístup z mobilních zařízení umožnit. Nakonec se jako ideální kompromis ukázalo umožnit pohled na data přes tzv. hloupé brýle, tedy mít maximum funkcí v informačním systému a minimum v mobilním klientu s tím, že skutečné mobilní ovládání je možné pouze pro ty funkce systému, u nichž je to opravdu nutné. U aplikací v této skupině jde zejména o jejich funkčnost. Nicméně i u nich se tvůrci snaží o příjemný vzhled a uživatelskou přívětivost. Jako příklad můžeme uvést dva z mobilních klientů z produkce Asseco Solutions – HELIOS na cesty a HELIOS Mobile. Právě u nich jsme si mohli v praxi vyzkoušet, s čím vším se musí tvůrci těchto zařízení potýkat, aby vytvořili skutečně funkční nástroj.

 

Krátký pohled do křišťálové koule

Podíváme-li se na svět současných moderních technologií, zdálo by se, že už není příliš kam dál směřovat. Pokud se ovšem podíváme podrobně, uvidíme již se pozvolna v praxi rozmáhající „internet věcí“. Je to ten případ, kdy vaše lednice za vás sama objedná potraviny, které dojdou nebo elektronický správce domácnosti vyhodnotí, že je třeba umýt okna a zařídí pozvání člověka, který je umyje. Podobně v oblasti podnikových informačních systémů lze již pro blízkou budoucnost očekávat například chytré sklady. Systém sám zajistí správné zařazení výrobků podle předem dané logiky, jejich výdej a také automaticky provede inventuru. A ještě zkontroluje, jestli mu v tom lidé nakonec neudělali nepořádek.

 

V každém případě do budoucna bude z hlediska tvůrců ERP zesilovat tlak hlavně na jedno: využívat a upravovat kreativním způsobem to, co už máme. Není to možná tak „cool“ jako vymýšlet stále něco zcela nového ale rychlost vývoje a spolehlivost výsledku určitě stojí za to.

 

Autor článku je ředitel divize vývoj

ve společnosti Asseco Solutions, a.s.

Byl pro vás článek přínosný?