Hlavní navigace

Objem majetku v podílových fondech bude v závěru roku atakovat historická maxima

15. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © paffy - Fotolia.com
Už devět čtvrtletí v řadě roste objem majetku spravovaný prostřednictvím podílových fondů (nyní 297 miliard Kč) a vše nasvědčuje tomu, že ještě do vánoc padne dosavadní rekord z předkrizového roku 2007, kdy měli Češi ve fondech majetek v hodnotě 315 miliard korun. Nárůst hodnoty majetku v podílových fondech v poslední době má několik různých důvodů.

Je třeba si uvědomit, že hodnota fondu neroste pouze přílivem nových investic, ale zejména vývojem hodnoty jednotlivých cenných papírů, nakoupených v portfoliu fondu. Vzhledem k tomu, že za sebou máme velmi úspěšné pětileté období, kdy se dařilo téměř všem typům investic, je jasné, že se to odráží i na hodnotě aktiv fondů. S tím souvisí i druhá stránka pohledu. Vzhledem ke slušným výnosům fondů je pro investiční společnosti snazší zaujmout nové investory. To spolu s rostoucím povědomím o produktech finančního trhu zajišťuje přísun nových investorů a jejich peněz do fondů. Třetím důvodem je odklon veřejnosti od jiných typů dlouhodobého spoření, zejména od investičního životního pojištění. Tento efekt je však jen částečný, protože peníze plynoucí do rezervotvorné složky IŽP končí z velké části právě v podílových fondech.

 

Diverzifikuj, nebo zemři

V neposlední řadě může hrát roli i nejistota široké veřejnosti, jak dopadne reforma českého penzijního systému a snaha zajistit se na stáří raději z vlastních než státních peněz.

S oblibou investic do podílových fondů vyvstává pochopitelná otázka, jak vybrat ten nejlepší. Daleko důležitější, než výběr jednoho konkrétního fondu, je však správná diverzifikace. Tedy sestavení investičního portfolia, které bude obsahovat tolik jednotlivých fondů a v takové skladbě, která investora ochrání před poklesem hodnoty právě jednoho zvoleného fondu a zajistí, že portfolio bude respektovat investiční přání a zejména investorův vztah k riziku. Se správně zvoleným portfoliem, které je v navíc postupem času správně realokováno dle aktuálního vývoje jednotlivých složek, pak již zbývá jen sedět a trpělivě sledovat postupné plnění svých finančních cílů. Pokud se do oblastí asset managementu (sestavení a řízení investičního portfolia) nechcete vrhat sami nebo s ním nemáte dost zkušeností, určitě se vyplatí poradit se s profesionály, kteří jsou s investicemi zvyklí pracovat.

 

 

 

Autor je analytik společnosti Swiss Life Select

 

 

 

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?