Hlavní navigace

Ověřte dluhy svých obchodních partnerů na pojistném. Možná stojí před krachem

14. 5. 2015

Sdílet

Že dluhy na pojistném nesvědčí o obchodním zdraví firmy, asi každý tuší. Společnost Bisnode ale na slovenském trhu provedla důkladné statistické šetření, aby dala do souvislosti tento parametr s rizikem bankrotu firmy. A přišla s novým skórignovým parametrem.

 

Dluhy hrají významnou roli v ekonomickém zdraví každé firmy i živnostníka. Podle poslední analýzy poradenské společnosti Bisnode pak vysoký dluh na zdravotním nebo sociálním pojištění extrémně zvyšuje riziko bankrotu. Na slovenské podnikatelské základně byl prozkoumán vztah mezi dluhy na zdravotním a sociálním pojištění a bankrotem firmy. Bylo zjištěno, že vysoký dluh na veřejném zdravotním pojištění nebo sociálním pojištění extrémně toto riziko zvyšuje.

 

Nový statistický pohled společnost společnost Bisnode přetvořila na skópringový model, který je postaven na vztahu mezi dluhem podnikatelského subjektu vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) a Sociální pojišťovně (SP) a bankrotem (insolvencí).

 

Pravděpodobnost insolvence v závislosti na dluhu na pojistném

Vztah mezi dluhem na pojistném a rizikem insolvence
Zdroj: Bisnode

 

Detailní analýza slovenské podnikatelské základny ukázala, že tyto dluhy mají významný vliv na ekonomické zdraví fungujícího podniku nebo živnostníka. „Pokud firma v průměru dluží několik tisíc euro na VZP a SP, nelze říci, že by byla ohrožena bankrotem. Přesáhne-li ovšem dluh hranici 5.200 EUR, riziko insolvence se zvyšuje na 10 %. Pokud je průměrný dluh firmy zhruba 40.000 EUR, pak je pravděpodobnost bankrotu dokonce 25%, v případě živnostníků 15%,“ zhodnotil výsledky analytik Bisnode Michal Řičař.

 

„Nový skóringový model Bisnode tak důrazně varuje všechny podnikatele, aby si důsledně a pravidelně prověřovali své obchodní partnery, a tím předcházeli potenciálním ztrátám,“ doplnil Country Manager Bisnode na Slovensku Julius Sauer.


I když statistická zjištění se týkají Slovenska, analogický model by jistě fungoval i v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?