Hlavní navigace

Pražský Mastercard Fintech Engage ukázal budoucnost světa finančních technologií

13. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Mastercard
Nejzajímavější fintechové organizace z Česka a Slovenska se představily v Praze. Vůbec poprvé do Česka zavítala unikátní soutěžní přehlídka a odborná konference Mastercard Fintech Engage. Své inovativní projekty v oblasti finančních a platebních technologií ukázalo sedm společností a startupů. Ty se ucházely o hlavní cenu Mastercard, a navíc o cenu publika. Porotu nejvíce zaujala společnost 4Trans Factoring, diváky si nejvíce získal startup Resistant AI.

Sedm fintech společností z Česka a ze Slovenska, které se zúčastnily prezentace podnikatelských nápadů, působí v oblastech financování, blockchainu, kyberbezpečnosti nebo investování. Porotu složenou z odborníků a investorů nejvíce zaujala společnost 4Trans Factoring, která přišla s inovativním projektem umožňující firmám expandovat a využívat slevy na hromadné objednávky pomocí faktoringu. Diváci odměnili startup Resistant AI, který zajišťuje zabezpečení systémů AI před cílenou manipulací.

„Bylo velmi inspirující vidět tolik inovativních projektů na jednom místě. Společnost Mastercard dlouhodobě podporuje začínající fintechové organizace pomocí svých inovačních programů. Právě startupy v této oblasti totiž přinášejí nové a mnohdy revoluční nápady, které určují trendy na mnoho let dopředu. Na akcích jako je Fintech Engage tak můžeme obrazně řečeno nahlédnout do budoucnosti a mě velmi těší, jak perspektivní zástupce má segment fintech v Česku a na Slovensku,“ sdělil generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný. 

Společnost Mastercard dlouhodobě podporuje začínající fintech společnosti a ve vybraných evropských městech proto pořádá akce Mastercard Fintech Engage. Letos poprvé se akce konala i v Praze. Hlavním cílem těchto setkání je podpora a rozvoj fintech ekosystému, sdílení přínosných inovací a snaha implementovat nové nápady a technologie do reality.

Pro fintechové startupy představuje účast na Fintech Engage velkou příležitost. Vítěz hlavní ceny Mastercard i vítěz ceny publika získali podporu expertů Mastercard v dalším rozvoji. Zároveň obě společnosti postoupily do středoevropského finále Fintech Engage, které se bude konat v polovině roku v Berlíně.

Účastníci pitchingové soutěže Mastercard Fintech Engage:

4Trans Factoring poskytuje nejrychlejší faktoringové financování na trhu malým a středním podnikům v oblasti logistiky. Start-up umožňuje firmám bezpečně růst a lépe řídit provozní finance.

Resistant AI zajišťuje ochranu systémů AI před cílenou manipulací, nepřátelskými útoky strojového učení a pokročilými podvody. Odhaluje padělání dokumentů, převzetí účtů, praní špinavých peněz a chrání před dalšími neznámých finančními hrozbami působící ve velkém měřítku.

PalmApp je start-up v segmentu Earned Wage Access (EWA), který přišel se serverovým řešením a nativní mobilní aplikací poskytující zaměstnancům jejich partnerských společností včasný přístup k jejich vydělaným penězům. To má zajišťovat pozitivní dopad na spokojenost zaměstnanců, jejich výkon i stabilitu.

Blockmate kombinuje tradiční bankovní a fintech systémy s kryptoúčty a bez námahy vytváří bezpečné, konsolidované finanční peněženky. Poskytuje kryptoslužbám jedinečné zabezpečení 2FA, inteligenci motoru pro atribuci dat a integraci do 80 % krypto služeb.

Corrency přichází s inovativním transakčním systémem pro efektivní a transparentní využívání veřejných financí. Ten umožňuje rozdělovat dotační prostředky přímo lidem v regionech.

InvestBay je první platforma, která spojuje vyšší likviditu investování do akcií s nižšími riziky investic do nemovitostí. Umožňuje uživatelům těžit z vyšší návratnosti jejich investice při zachování vysoké likvidity a nízkého rizika.

DLT software poskytuje integrovanou sadu nástrojů na podporu tvůrců finančních technologií a ekosystému Web3. Přichází také s novou aplikací, která má pomáhat firmám růst. DLT software propojuje firmy s novými finančními technologiemi a inovacemi.

Byl pro vás článek přínosný?