Hlavní navigace

Přišel o čtvrt milionu, manželství nevydrželo. Drobní věřitelé jsou vyděšení a bojí se o své peníze

14. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Wisky - Fotolia.com
Naletěl jsem svému dobrému kamarádovi, který si u mě objednal práci, ale jeho firma mi nikdy nezaplatila. Nevěřil jsem, že by nezaplatil, takže se suma šplhala výš a výš. Nakonec jsem skončil s prázdnýma rukama, musel ze svého zaplatit svým dodavatelům a stálo mě to kromě vlastní práce ještě 250 tisíc. Manželka tlak nevydržela a odešla.

Poté, co Ministerstvo spravedlnosti těsně před prázdninami oznámilo, že se díky přijaté novele razantně snižuje advokátní tarif v souvislosti s vymáháním bagatelních pohledávek u formulářových žalob, zavládlo mezi věřiteli zděšení. Většina z nich se obávala, že své peníze už nikdy neuvidí, obzvlášť poté, co ministryně spravedlnosti Helena Válková oznámila, že výše bagatelní pohledávky je nově ohraničena částkou 50 tisíc korun. „Pro někoho je padesát tisíc možná bagatelní částka, ale pro mě je to spousta peněz.“ říká Martin Fiala, který se živí jako drobný řemeslník. „Pokud se mi podaří získat zakázku za 30 tisíc, jsem šťastný a vím, že příští měsíc mám z čeho žít. Bohužel se mi čas od času stává, že se zákazníkovi po odvedení práce nechce platit doplatek.“ Pak obvykle přijde na řadu spousta výmluv a oddalování platby.

 

Zprávy z Ministerstva spravedlnosti ho pěkně vyděsily

Nicméně po své zkušenosti z roku 2000, která ho stála čtvrt milionu, spoustu nervů a rozpad manželství je nyní opatrnější. „Tenkrát jsem naletěl svému dobrému kamarádovi, který si u mě objednal práci, ale jeho firma mi nikdy nezaplatila. Nevěřil jsem, že by nezaplatil, takže se suma šplhala výš a výš. Nakonec jsem skončil s prázdnýma rukama, musel ze svého zaplatit svým dodavatelům a stálo mě to kromě vlastní práce ještě 250 tisíc. Manželka tehdy ten tlak nevydržela a odešla.“ Vypráví svůj osud a dodává, že ho v této souvislosti zprávy z Ministerstva spravedlnosti pěkně vyděsily. Vůbec totiž netušil, že je nějaký rozdíl mezi formulářovými a neformulářovými žalobami a zda se nové nařízení náhodou nedotkne i jeho tří žalob, které v současnosti prostřednictvím právníka řeší.

 

Snížení tarifu se týká pouze formulářových žalob

Po prohlášení ministryně Válkové, že se nebudou přiznávat tak vysoké odměny za právní zastoupení jako doposud se v řadě specializovaných firem, poraden a advokátních kanceláří rozdrnčely telefony. Vyděšení věřitelé se ptali, jak to bude s jejich případem, zda po nich právníci budou chtít doplatky za vymáhání jejich pohledávek a zda pro ně má smysl ve sporu ještě pokračovat, pokud by je náklady na získání dlužné částky vyšly dráž než je výše samotného dluhu.

„Nejinak tomu bylo i u nás. Málokdo zprvu zaznamenal, že snížení tarifu se týká pouze takzvaných formulářových žalob. To jsou například žaloby za nezaplacené pokuty dopravním podnikům, telefonní poplatky, internet, zálohy za energie apod., v žádném případě se toto snížení nedotýká například žalob drobných živnostníků, nebo běžných lidí.“ Vysvětluje pojem formulářových žalob Kateřina Procházková, tisková mluvčí specializovaného portálu poradnaveritele.cz, který prostřednictvím svých advokátů zastupuje v soudních sporech jednotlivé věřitele.

 

Žaloby si zpracovávají sami

Díky informaci, že se snížily advokátní odměny, se řada jednotlivců nyní pokouší sama vyplnit a podat k soudu návrh na platební rozkaz, to vše z obavy před vysokými doplatky advokátům. „Víceméně pokaždé, když se podobný pokus o „samovymáhání“ prostřednictvím soudu nakonec dostane s žádostí o radu až k nám, zjišťujeme, že návrh je zpracován chybně nebo neúplně. Z toho důvodu jej soudy odmítají přijmout a celý proces vymáhání se může nepříjemně protáhnout.“ Upozorňuje Procházková a v této souvislosti ještě poukazuje na další fakt.

 

Věřitelům jde o čas, který se krátí

Věřitelům jde nyní o čas i v souvislosti s takzvanou teritorialitou. Pokud se jim podaří získat platební rozkaz s doložkou právní moci do konce tohoto roku a dlužník jim nezaplatí, budou si moct vybrat i exekutora, kterému svůj případ svěří k vymáhání. Pokud to do konce roku 2014 nestihnou, hrozí jim, že exekutora dostanou přiděleného dle místa trvalého bydliště dlužníka. Návrh této novely nyní leží v Poslanecké sněmovně a v tuto chvíli je pravděpodobné, že od nového roku vstoupí v platnost. „Už nyní jsou v práci exekutorských úřadů jasně patrné markantní rozdíly. Zatímco jeden nevymůže pohledávku ani za několik let, další exekutorský úřad je s prací u téhož dlužníka s úspěchem hotov během pár měsíců. Logicky se na něj věřitelé proto obrací opakovaně. Od nového roku by mohla svobodná volba exekutora skončit a navíc bude nutné exekutorům platit zálohy za to, že se případu vůbec ujmou. Tomu všemu se nyní věřitelé snaží ještě na poslední chvíli předejít, “ uzavírá Procházková.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz

 

Byl pro vás článek přínosný?