Hlavní navigace

První opravdu globální řízené služby pro vizuální komunikaci (videokonference)

30. 12. 2011

Sdílet

Organizace potřebují efektivní řešení pro správu. Nemají-li ho, začnou se jejich IT oddělení věnovat údržbě systémů – instalacím oprav a aktualizací, což zhoršuje návratnost investic.

Rostoucí zájem organizací o vizuální komunikaci urychluje snahy o bezproblémové propojení různých prostředí, jako jsou například podnikové kanceláře, mobilní uživatelé, obchodní partneři a samozřejmě zákazníci. Zároveň mají uživatelé stále více zkušeností s novými technologiemi. Výsledkem je, že se technologie vizuální komunikace dostávají rychle mezi nejvyšší priority IT oddělení. Realizace příslušných strategií přináší podnikům – a zejména globálním organizacím – pokles nákladů a zvýšení úrovně jejich trvalé udržitelnosti.

 

Jak drahé jsou zlaté dvě minuty

„Organizace si také uvědomují, že budou potřebovat podporu od partnera, který jim dokáže zajistit nejen hladký a efektivní průběh služeb, ale i návratnost investic. Přijetí a následné využití představuje největší výzvu pro organizace, které do videosystémů investovaly,“ říká Zbyszek Lugsch, Sales and Solutions Director ze společnosti Dimension Data Czech Republic. „Jestliže video nepracuje v rámci toho, co nazýváme „zlaté dvě minuty“, ať už jde o problémy technologie, nízkou kvalitu hovorů, neznalost uživatele nebo neřešenou technickou chybu, zaměstnanci pravděpodobně zvolí alternativní metodu komunikace. Tou nejspíše bude telefon. Další pokus o videokomunikaci již velmi pravděpodobně neuskuteční. A jestliže videohovory nebudou využívat zaměstnanci, neučiní tak ani jejich kolegové nebo zákazníci. V důsledku podnik jako celek nebude využívat výhody, pro které si videotechnologii zakoupil.“ 

Organizace potřebují efektivní řešení pro správu. Nemají-li ho, začnou se jejich IT oddělení věnovat údržbě systémů – instalacím oprav a aktualizací, což zhoršuje návratnost investic.

 

Už se to nedá zastavit

Provoz videosystémů vyžaduje masivní investice do nástrojů pro správu, řídicích systémů, expertíz a zkušeností. Je samozřejmě možné, aby si organizace řídily video samy, ale pro firmy, které se nezabývají správou videa jako vlastním byznysem, jde o nákladnou, časově náročnou a extrémně zatěžující záležitost. Řízené služby pro vizuální komunikaci společnosti Dimension Data představují první opravdu globální službu pro správu videa, které jsou zaměřené na maximalizaci přijetí systémů vizuální komunikace ze strany uživatelů a na návratnost investic. 

„V posledních 18 měsících jsme viděli dramatický nárůst zájmu v oblasti videa. Mnoho našich klientů přehodnocuje své videostrategie a začíná plánovat nasazení velkých vizuálně-komunikačních strategií. Současně preferují pouze jednoho poskytovatele, který celkově zastřeší jejich potřeby v této oblasti. Proto jsme se rozhodli investovat do podpory videa a zužitkovat naši celosvětovou působnost i služby a certifikace, jimiž podpoříme naše zákazníky,” dodává Zbyszek Lugsch. „Díky řízeným službám pro vizuální komunikaci mohou naši zákazníci předat celé své video vybavení do správy firmy Dimension Data. Je to lepší varianta, než aby využívali malé, lokální audiovizuální dodavatele.“

 

Výzkum 

V roce 2010 provedla společnost Diemension Data výzkum mezi 809 americkými respondenty z řad podniků, přičemž zjistila, že 66,6 procent organizací volí ke správě videa řešení on-premise (uvnitř podniku), 18,9 procenta využívá hostovaná řešení a 14,6 procenta vlastní celou on-premise platformu. Mnoho organizací investuje do vizuální komunikace bez příslušného strategického plánu. 49 procent dotázaných firem uvedlo, že nemá žádný plán, 41 procent plánem disponuje a zbývajících 10 procent prozkoumalo možnost nasazení videa v rámci sjednocené komunikace. 

Jakým výzvám čelí organizace, které implementovaly vizuální komunikaci? 57 procent respondentů uvedlo „náklady“, 55,7 procenta „rozpočet“, 43,5 procenta „přijetí uživateli“ a 62,5 procenta „širokopásmové připojení“. Mezi další výzvy patřily podpora ze strany vedení firmy (27,1 %), IT podpora (20,1 %) a připravenost sítě (36,7 %). 

Videokonferenční služby společnosti Dimension Data jsou primárně zacíleny na nadnárodní a globální podniky, z nichž 79 procent figuruje v žebříčku Global Fortune 100 a 60 procent v Global Fortune 500. Služby nejsou výslovně určeny malým a středním podnikům.

 

Organizace, které chtějí využívat řízené videokonferenční služby, mohou očekávat následující přínosy:

* Soustředění na klíčové technologie: Ve většině organizací není vizuální komunikace považována za kritickou technologii. Přechod na řízené služby umožní podnikovým IT oddělením, aby se soustředila na kritické technologie a správu vizuální komunikace předala za výhodných podmínek třetí straně.

* Snížení provozních nákladů: Přechod na řízené služby snižuje požadavky na nábor, školení, řízení a udržení specialistů na vizuální komunikaci.

* Odstranění nákladových bariér: Zprovoznění infrastruktury vizuální komunikace je nákladné. Řízené služby představují nízkonákladový předpoklad pro přijetí vizuální komunikace. Navíc poskytují přístup k plné funkcionalitě, přičemž zákazník platí pouze za to, co spotřebuje.

* Zdokonalení zkušeností uživatelů: Uživatelé tradičně považují vizuální komunikaci za nespolehlivou a náročnou na použití. Řízené služby zapojují zkušenosti poskytovatele, aby zajistily všechny aspekty spolehlivosti a snadnost použití. Ta je optimalizována s pomocí Virtual Network Operations Centre.

 

Budoucnost videa 

V následujících letech lze očekávat velký rozvoj vzdálené správy videa. Organizace, které dokončí své globální video strategie a propojí je s iniciativami trvalé udržitelnosti, budou potřebovat podporu zkušeného partnera. Ten zajistí přijetí této technologie uživateli podniku. 

Objeví se rovněž více komplexních komerčních modelů, z nichž si zákazníci budou vybírat a hledat ty nejvhodnější z pohledu spotřeby, resp. příjmu služeb. Můžeme sledovat zásadní posun ve způsobu, jakým podniky nasazují vizuální komunikaci. To mimo jiné znamená, že zkušenost, kterou zákazník požaduje, se rovněž významově posouvá.

 

Zdroj: Dimension Data

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?