Hlavní navigace

Q1 2012: Manpower Index trhu práce ukazuje na rostoucí opatrnost českých zaměstnavatelů

3. 1. 2012

Sdílet

Společnost Manpower Česká republika zveřejnila před Vánoci výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro první čtvrtletí roku 2012 – přes celkový pesimismus na trhu práce je nadále celá řada pracovních pozic, které zaměstnavatelé těžko obsazují.

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí 2012 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2012 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Zaměstnavatelé v České republice předpovídají pro první čtvrtletí 2012 nepříznivé náborové prostředí. 5 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 9 % předpovídá snížení pracovních sil a 85 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2012 hodnotu -4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím je index o 5 procentních bodů nižší a je na přibližně stejné úrovni.

 

Opatrnost matkou krize?

"Není žádným překvapením, že čeští zaměstnavatelé přistupují k přijímání nových zaměstnanců velmi opatrně v důsledku negativních zpráv o vývoji na finančních trzích a hrozbě zpomalení růstu v eurozóně. Společnosti jsou pod rostoucím tlakem na snižování marží a jsou nuceny produkovat více se stejným nebo nižším počtem lidských zdrojů ", řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika. "Zaměstnavatelé vědí, že v tomto ekonomickém prostředí musí dělat vše pro to, aby udržely jejich organizaci flexibilní a konkurenceschopnou."

"Dokud se opět neobjeví pozitivní zprávy o vývoji na trzích, zaměstnavatelé budou nadále omezovat nábory nových zaměstnanců a vytvoření každého nového pracovního místa budou velmi zvažovat," dodává Rezlerová. "To je i důvod, proč 85 % zaměstnavatelů odpovědělo, že nebude měnit počet svých zaměstnanců v prvním čtvrtletí nového roku a bude vyčkávat, jak se situace na trhu vyvine. Navzdory rostoucímu pesimismu zaměstnavatelů ale přetrvává vysoká poptávka po pracovnících s technickým vzděláním, řemeslnících nebo obchodních zástupcích.“

 

Porovnání podle odvětví 

Zaměstnavatelé v devíti z 10 odvětví předpovídají pro první čtvrtletí 2012 slabší náborové aktivity. Odvětví Zpracovatelský průmysl hlásí nejnižší Index v hodnotě -8 %. Naproti tomu poměrně velký počet zaměstnavatelů v sektoru Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov uvedl, že bude zvyšovat počet zaměstnanců (pravděpodobně v souvislosti se začínající jarní sezónou). Výsledná hodnota Čistého indexu v tomto sektoru je +12 %.

Ke snížení Čistého indexu došlo, ve srovnání s předchozím čtvrtletím, v osmi z deseti odvětví. Největší pokles, o 18 procentních bodů, zaznamenalo odvětví Zpracovatelský průmysl a Ubytování a stravování o 12 procentních bodů. V porovnání se stejným obdobím minulého roku jsou náborové aktivity silnější v šesti odvětvích z deseti.

 

Regionální srovnání v rámci ČR 

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají pro první čtvrtletí 2012 negativní náborové prostředí. Nejnižší Čistý index trhu práce -7 % hlásí Morava, zaměstnavatelé v Praze a v Čechách předpovídají utlumené náborové aktivity s Indexem -3 %. Ve všech třech regionech je evidentní pokles náborových aktivit v porovnání s minulým čtvrtletím. Zaměstnavatelé v Praze hlásí značný pokles o 10 procentních bodů, na Moravě se Index snížil o 5 procentních bodů a v Čechách o 3 procentní body. V meziročním srovnání Index na Moravě posílil o 6 procentních bodů, podobně jako v Čechách, kde se mírně zvýšil o 2 procentní body. Zaměstnavatelé v Praze však hlásí pokles o 3 procentní body.

 

Globální pohled 

Více než 65 000 zaměstnavatelů ve 41 zemích a oblastech světa se zúčastnilo průzkumu, který sleduje předpokládané trendy v oblasti náboru zaměstnanců pro období leden–březen 2012. Zaměstnavatelé ve 31 z 41 zemí a oblastí, kde se průzkum ManpowerGroup provádí, očekávají, že v posledním čtvrtletí roku budou v různé míře zvyšovat počet svých zaměstnanců i přes přetrvávající ekonomické problémy a nejistotu na globálním trhu práce. Zaměstnavatelé v Indii, Brazílii, Tchaj-wanu a Panamě hlásí pro první čtvrtletí z globálního hlediska nejsilnější náborové plány. Předpovědi v Řecku, Maďarsku a Itálii jsou nejvíce pesimistické. V porovnání s předchozím čtvrtletím se náborové aktivity snížily ve 30 zemích a oblastech a v meziročním srovnání zpomalily ve 23 zemích a oblastech. Otázka evropských dluhů stále ovlivňuje náborové plány zaměstnavatelů po celém světě a má dopad i na čínské zaměstnavatele vzhledem k tomu, že Evropa představuje pro Čínu největší exportní trh. Značný meziroční pokles náborových aktivit v Číně také můžeme přisuzovat záměrným snahám čínské vlády o zpomalení ekonomického růstu. Předpovědi ve Spojených státech jsou v porovnání s předchozím čtvrtletím i v meziročním srovnání lepší, případně stabilní ve 13 odvětvích. Zaměstnavatelé v Japonsku hlásí nejsilnější náborové plány od Q3 2008.

Další výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce budou zveřejněny 13. března 2012.

 

O průzkumu „Manpower Index trhu práce“ 

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou z 41 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá. V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro 1. kvartál roku 2012 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v České republice a byla jim položena stejná otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v prvním čtvrtletí 2012 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“ 

Průzkum probíhá 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 65 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 41 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Průzkum Manpower Index trhu práce nyní probíhá v těchto 41 zemích a oblastech světa: Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Česká republika, Čína, Francie, Guatemala, Hongkong, Indie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Jihoafrická republika, Kostarika, Kanada,

Kolumbie, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemí, Nový Zéland, Norsko, Panama, Peru, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Turecko, USA a Velká Británie. Projekt odstartoval ve Spojených státech a Kanadě v roce 1962 a v roce 1966 se zapojila také Velká Británie. V roce 2002 se připojují Mexiko a Irsko, o rok později pak dalších 13 zemí. Nový Zéland se přidává v roce 2004, Čína, Indie, Švýcarsko a Tchaj-wan v roce 2005 a Argentina, Peru, Kostarika a Jihoafrická republika v roce 2006. V roce 2008 se do projektu zapojují i Česká republika, Guatemala, Kolumbie, Polsko, Rumunsko a Řecko, v roce 2009 Maďarsko a Brazílie, v roce 2010 Panama a pro rok 2011 Bulharsko, Izrael, Slovensko, Slovinsko a Turecko.

 

Zdroj:  ManpowerGroup, další informace zde 

 

Byl pro vás článek přínosný?