Hlavní navigace

Smlouvy o výměně informací s daňovými ráji

3. 3. 2011

Sdílet

Ministerstvo financí se chystá v nejbližších dnech předložit vládě první dvě dohody o výměně informací v daňových záležitostech s jurisdikcemi s preferenčním daňovým režimem (tzv. daňovými ráji).

Smluvními stranami jsou Guernsey (States of Guernsey) a Ostrov Man (Isle of Man). Obě dohody budou muset projít standardním legislativním procesem v ČR i v zemích smluvních partnerů. Tento typ dohod je významným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Na základě těchto smluv je možné obdržet informace potřebné pro účely správy daní, tj. zejména je možné prověřit, zda příjem nebo majetek českých daňových subjektů byl řádně zdaněn.

Česká republika tak navazuje na pozitivní zkušenosti s tímto druhem mezinárodní spolupráce doposud realizované především na základě smluv o zamezení dvojímu zdanění a Směrnice Rady 77/799/EHS z 19. prosince 1977 o vzájemné pomoci příslušných orgánů členských států v oblasti přímých daní a pojistného a memorand o porozumění.

Vláda v březnu minulého roku schválila Vzorový návrh směrnice pro expertní jednání o dohodách o výměně informací v daňových záležitostech a návrh Dohody o výměně informací v daňových záležitostech. Oba dokumenty slouží jako koncepční základ pro vyjednávání o příslušných dohodách, jejichž cílem je účinná spolupráce tuzemské daňové správy s daňovou správou států aplikujících preferenční daňový režim, který umožňuje unikání daňových příjmů z České republiky. 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?