Hlavní navigace

Správa pohledávek ve střední a východní Evropě: Nejvyšší průměrný dluh mají Poláci, nejnižší Bulhaři

26. 9. 2014

Sdílet

Z hlediska srovnání pohlaví jsou ve všech sledovaných zemích častějšími dlužníky muži. Nejvíce se z pohledu poměru počtu mužů k počtu žen rozevírají nůžky v Rumunsku, kde tvoří muži až 64 % dlužníků. Naopak nejmenší rozdíl je v Bulharsku, kde dluží 51 % mužů.

Společnost APS Holding, která se zabývá správou pohledávek, srovnala svého „typického“ klienta v jednotlivých zemích střední a jihovýchodní Evropy, aby zjistila společné rysy a odlišnosti. V porovnávaných zemích – Česká republika, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko - jsou jednoznačně častěji zadlužení muži. Liší se však věk a průměrná výše dluhu. Společnost hledala v zemích, kde působí, shodné a rozdílné prvky u svých klientů, kterými jsou zadlužené osoby. Statistiky společnosti ukazují, že největší průměrný dluh mají Poláci. Průměrná dlužná částka ve výši 117 600 Kč téměř o třetinu převyšuje Slovensko a Rumunsko, kde se dluh na osobu pohybuje na úrovni 73 tis. Kč. Na druhé straně žebříčku se nachází Češi s 47 472 Kč, suverénně nejnižší průměrný dluh, pouhých 14 000 Kč, mají Bulhaři.

 

Typický klient společnosti APS Holding podle zemí

 

Pohlaví

Věk

Průměrný dluh v Kč

Důvod zadlužení

Česká republika

muž

43

47 472

spotřebitelský úvěr, paušál u telefonního operátora, pokuta z dopravních podniků

Slovensko

muž

36

73 332

hotovostní půjčka, kreditní karta, paušál u telefonního operátora

Polsko

muž

37

117 600

hotovostní půjčka, kreditní karta

Rumunsko

muž

44

72 800

spotřebitelský úvěr, kreditní karta, kontokorent

Bulharsko

muž

22

14 000

spotřebitelský úvěr

 

Typickým dlužníkem je muž ve věku kolem čtyřiceti let

Z hlediska srovnání pohlaví jsou ve všech sledovaných zemích častějšími dlužníky muži. Nejvíce se z  pohledu poměru počtu mužů k počtu žen rozevírají nůžky v Rumunsku, kde tvoří muži až 64 % dlužníků. Naopak nejmenší rozdíl je v Bulharsku, kde dluží 51 % mužů. Typický věk pro spotřebitele, který se dostal do potíží se splácením svých závazků, je čtyřicet let. Nejstarší typický dlužník, jehož věk dosáhl 44 let, žije v Rumunsku. Na druhé straně žebříčku je o dvaadvacet let mladší typický dlužník z Bulharska, jehož průměrný věk činí 22 let. V Polsku se průměrné stáří zadlužené osoby pohybuje na úrovni 37 let a v České republice 43 let.

 

Hamižní čtyřicátníci

„Vyšší dlužné částky jsou patrné u spotřebitelů ve věku kolem čtyřiceti let. Je to dáno tím, že v tomto věku mají lidé největší výdaje spojené s rekonstrukcí obydlí, zaopatřením dětí či pořízením většího rodinného vozu. Nižší dlužná částka je obvyklá u mladších věkových kategorií. Mladí lidé se nejčastěji zadlužují kvůli nákupu nového telefonu, tabletu nebo kvůli nezaplaceným službám telefonních operátorů,“ říká Martin Hubáček ze společnosti APS Holding.

 

Nejčastější důvody zadlužení

Původně se lidé ze střední a jihovýchodní Evropy nejčastěji zadlužovali kvůli bankovním úvěrům. S nástupem splátkových organizací se dluhy přesunuly z banky do nákupních center. V současné době vedou dluhy ze spotřebního zboží (televize, ledničky nebo pračky), řadu dluhů vytváří také telekomunikace. V České republice jsou poměrně časté pokuty z dopravních podniků. „V budoucnu budou problémem především internetové prodeje. Tam jsou totiž nákupy velmi jednoduché. Spotřebitel jednoduše zjistí, jaká je nabídka, objedná a upíše se, aniž přesně ví k čemu,“ doplňuje Martin Hubáček.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?