Hlavní navigace

Šťastná nová čísla ve třináctkovém roce? Oživení průmyslu se zatím nekoná

7. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Kadmy - Fotolia.com
Průmyslová produkce klesla v listopadu podle Českého statistického úřadu meziročně o 3,9 %. Nepříznivý výsledek navíc tlumil luxus jednoho pracovního dne navíc a po očištění o tento efekt průmysl klesl o 6,2 %. V porovnání s předchozím měsícem klesla průmyslová výroba o 0,8 %. Obchodní bilance skončila v listopadu druhým nejvyšším přebytkem loňského roku.

Listopad přinesl nejhorší výkon našeho průmyslu za více než tři roky (očištěný údaj). Výroba automobilů vzrostla meziročně o 0,3 % čili méně než v říjnu (1,2 %). Přesto se dá hodnotit listopad oproti předchozímu měsíci lépe. Nezapomínejme, že v říjnovém meziročním růstu jsou schovány tři pracovní dny navíc, zatímco v listopadu pouze jeden. Zajímavý je pohled na dlouhodobější srovnání. V listopadu 2012 automobilky vyprodukovaly v hodnotě stejně jako v únoru, čili po březnu nejvíce v minulém roce. Z tohoto pohledu tedy není třeba zoufat. Pravdou ale zůstává, že se výrobě automobilů v posledních několika měsících nedaří. Dokládají to i čísla z tuzemské Škodovky.

To, že se tento vývoj přenáší do výroby základních kovů, hutního zpracování a slévárenství je vidno již delší dobu (v listopadu meziroční pokles téměř o 12 %). V pozadí zájmu ale stojí zhruba 3500 podniků orientujících se na výrobu pryžových a plastových výrobků. Ta v listopadu poklesla nejvíce ze sledovaných odvětví (-15,6 %) a přispěla tak k celkovému poklesu průmyslu 1 procentním bodem. Na opačné straně stojí výroba elektrických zařízení, která si jako jediná v dosavadním průběhu loňského roku udržela každoměsíční meziroční nárůsty. Konkrétně v listopadu to bylo o 5,8 %.

 

Teprv až se Německo probere ze zimní pohádky

Nové zakázky ukazují, že bude ještě nějaký ten měsíc trvat, než se průmysl uzdraví. Celkově poptávka klesla v listopadu meziročně o 2,3 %. Automobilový průmysl bohužel figuruje mezi třemi odvětvími s největším poklesem zakázek (-2,2 %), nicméně v loňském roce jsme viděli i horší čísla.

Zahraniční obchod vykázal v listopadu druhý nejvyšší přebytek za loňský rok. Vývoz překonal dovoz o 35,5 mld. Kč a v porovnání s listopadem 2011 si tak obchodní bilance polepšila o více než 17 mld. Kč. Za listopadovým úspěchem stojí meziroční nárůst vývozů o 4,2 % v kombinaci s poklesem dovozů o 2,4 %. Ten byl ale způsoben silnou srovnávací základnou, kdy dovoz v listopadu 2011 byl zdaleka nejsilnějším v daném roce. Do celé Evropské unie jsme toho vyvezli o 2,6 % více než v roce 2011, Německo ale absorbovalo o 1,1 % našich výrobků méně. Slabá domácí poptávka je hezky vidět na obchodu s Čínou, kde je tradičně saldo zahraničního obchodu vysoce záporné kvůli přílivu čínské elektroniky na náš trh. V meziročním srovnání totiž negativní bilance s touto asijskou zemí poklesla o 7 mld. Kč tedy téměř o pětinu.

 

Autor je makroekonomický analytik GE Money Bank 

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?