Hlavní navigace

Téměř pětina firem v Česku „spí“

1. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Český obchodní rejstřík je zaplevelený spícími společnostmi. Podle analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet sice počet neaktivních firem klesá, aktuálně je ale v ČR téměř 100 tisíc firem, které nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity. Většina těchto subjektů má sídlo v Praze.

V České republice je v současnosti registrováno 527 112 firem (akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným), přičemž téměř pětinu z nich tvoří ty, které existují jen na papíře a nevyvíjejí žádnou činnost.

„Podle naší interní metodiky bylo začátkem června na českém trhu 99 090 spících společností, z toho 3 893 akciových společností a 95 197 společností s ručením omezeným. Celkem to je 6 119 méně než na konci loňského roku a nejméně za poslední čtyři roky,“ říká Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet, s tím, že ačkoliv jde o nejnižší počet za posledních několik let, stále se jedná o 18 % ze všech firem registrovaných v ČR.

„V případě živnostníků je podíl neaktivních podnikatelů téměř poloviční,“ dodala Petra Štěpánová.

V čele žebříčku v počtu neaktivních firem stojí Praha, kde sídlí 56 424 těchto podniků, což je 57 % ze všech spících společností. Za Prahou následuje Jihomoravský kraj s počtem 10 067 a trojici uzavírá Středočeský kraj s 6 427 spícími subjekty.

„Nejvíc těchto firem má registrovanou činnost v oblasti pronájmu a právy nemovitostí (14 983), nespecializovaného velkoobchodu (10 762) a zprostředkování velkoobchodu (9 729),“ upřesnila Petra Štěpánová.

ČASOPIS ONLINE I V TIŠTĚNÉ PODOBĚ

 

CFOworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Vychází jako čtvrtletník a jeho primárním cílem je informovat o novinkách v oblasti práce finančních ředitelů, tj. ukázat, že svět financí není jen světem nudných čísel a účetnictví, že jde především o lidi, kteří mají velký smysl pro zodpovědnost a často řeší úkoly i mimo oblast finančního řízení, monitoringu a kontroly finančních procesů, plateb, cash-flow, finančního plánu a rozpočtu a vytváření strategických projektů.

Celoroční předplatné i jednotlivá čísla si můžete objednat v naší digitální trafice.

Byl pro vás článek přínosný?