Hlavní navigace

Účinnost FATCA se opět odkládá

9. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Gina Sanders - Fotolia.com
Dne 12. července 2013 zveřejnila americká administrativa nový pokyn 2013-43 k provádění amerického zákona Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). FATCA má americké administrativě umožnit shromažďování informací o příjmech amerických osob z investic v zahraničních finančních institucích s cílem omezit daňové úniky v USA.

Na základě výše uvedeného pokynu se opět posouvají termíny pro uplatňování jednotlivých povinností podle FATCA v praxi, a to v zásadě o šest měsíců: 

* Uplatňování srážkové daně FATCA participujícími finančními institucemi z tzv. příjmů FDAP (Fixed, Determinable, Annual, Periodical income) bude odloženo až na období od 1. července 2014 (dosud se předpokládalo uplatňování srážkové daně od 1. ledna 2014).

* Obdobně se posouvá datum, od něhož by tyto instituce měly implementovat požadované procedury pro identifikaci nových klientů, tj. od 1. července 2014.

* Portál, který bude primárním prostředkem pro registraci a další potřebnou komunikaci v rámci FATCA, by měl být spuštěn 19. srpna 2013 (dosud se očekávalo, že americká administrativa jej zpřístupní nejpozději 15. července 2013).

* Termíny související s registrací se v zásadě posouvají o šest měsíců. Do konce roku 2013 již budou mít participující finanční instituce možnost se přes portál zaregistrovat, ale zadané údaje nebudou považovány za konečné a bude možné je dle potřeby upravovat. Až od 1. ledna 2014 budou tyto instituce prostřednictvím portálu potvrzovat platnost zadaných informací. V roce 2013 nebude americká administrativa vydávat žádné GIIN (identifikátor). První seznam participujících finančních institucí by měl být zveřejněn 2. července 2014. Pokud má finanční instituce zájem být uvedena v tomto prvním seznamu, měla by se zaregistrovat nejpozději 25. dubna 2014.

* Pokud jde o státy, které podepíšou tzv. Intergovernmental Agreement to Implement FATCA (IGA), daný stát bude považován za stát s účinnou IGA již od okamžiku podpisu smlouvy. To znamená, že nebude potřeba vyčkat ukončení procesu ratifikace smlouvy. Americká administrativa plánuje zveřejnit seznam států, které mají podepsanou IGA. Mezi tyto státy by měla patřit i Česká republika. České finanční instituce by pak byly oprávněny zaregistrovat se přes portál jako „registered deemed-compliant FFI“.

* První report oznamující informace o amerických účtech by se měl podávat do 31. března 2015 a měl by zahrnovat pouze informace za rok 2014 (nikoliv již za rok 2013, jak bylo původně požadováno).

 

Ministerstvo financí se věnuje problematice FATCA zde  

 

Zdroj: KPMG

 

Byl pro vás článek přínosný?