Hlavní navigace

Veřejná podpora a investiční pobídky od roku 2014

12. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © auris - Fotolia.com
Koncem aktuálního programovacího období EU (2007 až 2013) vstoupí v platnost nová pravidla poskytování veřejné podpory na úrovni EU.

Koncept těchto pravidel předpokládá mimo jiné snížení poskytované veřejné podpory pro dotační projekty a investiční pobídky z aktuálních až 40 % z celkových uznatelných nákladů pro velké podniky na pouhých 25 %. Současně by měla být zavedena řada restriktivních opatření, které by celý proces žádosti o investiční pobídky prodloužily či případně dále omezily výši schválené veřejné podpory.

V druhé polovině června 2013 zveřejnila Evropská komise tiskovou zprávu týkající se pokynů k regionální podpoře, z níž vyplynul odklad účinnosti nových pravidel z předpokládaného 1. ledna 2014 až na 1. července 2014. Text nových pravidel nebyl doposud zveřejněn, nicméně lze očekávat, že se od předchozích verzí nebude příliš lišit, tj. bude značně restriktivní.

Odložení účinnosti nových pravidel na 1. července 2014 by znamenalo, že by bylo možné podávat žádosti o investiční pobídky dle stávajících pravidel zhruba do konce roku 2013 (pokud bude projekt dobře zpracován, je tato varianta bezpečná). Podmínkou pro odklad termínu je ovšem jeho začlenění do finální verze pokynů k regionální podpoře a také určité procesní kroky ze strany českého státu. Z uvedeného vyplývá, že pro obdržení rozhodnutí o udělení investičních pobídek dle stávajících pravidel je třeba podat žádost agentuře CzechInvest nejpozději na přelomu roku 2013 a 2014. Nejbezpečnější variantou pro získání rozhodnutí o udělení investičních pobídek do konce roku 2013 je však v tuto chvíli podání žádosti do konce léta roku 2013.

 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?