Hlavní navigace

Vláda musí přesvědčit generální ředitele, že boj s korupcí myslí vážně

17. 6. 2011

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Zatím tomu věří jen necelá třetina šéfů českých firem.

Snížit míru korupce, zprůhlednit systém veřejných zakázek, zmenšit administrativní zátěž podnikání a zpružnit trh práce. To jsou některé z úkolů, které si dala současná vláda, a zároveň požadavky řady podnikatelů, ředitelů firem i zahraničních investorů. Jak ukázal průzkum mezi generálními řediteli významných firem působících v České republice, zatím se vládě nedaří přesvědčit firemní sféru o tom, že tyto problémy dokáže vyřešit. Například jen 29 % šéfů se domnívá, že vláda dokáže snížit míru korupce v Česku, rozhodně přesvědčený o tom však není ani jeden. Největší důvěru ředitelů mají snahy Ministerstva práce a sociálních věcí zpružnit právní úpravu trhu práce. Že se to podaří, věří téměř polovina (48 %) ředitelů.

„Průzkum ukázal, že celkově je pohled generálních ředitelů na reformní snahy vlády vlažný. Ať už se jednalo o téma boje s přílišnou administrativní zátěží či korupcí, vždy se našla zhruba třetina dotázaných, která nedokázala jednoznačně říci, zda bude vláda v daném boji úspěšná,“ uvedl Jiří Halouzka, partner PwC Česká republika. 

Největší naděje na úspěch vidí čeští generální ředitelé ve snahách státu zpružnit právní úpravu trhu práce. Konkurenceschopnost české ekonomiky je ohrožována právě nepružnou úpravou pracovního práva. Řada firem, které chtějí využít vlny hospodářského oživení, se zdráhá v nejisté ekonomické situaci přijmout nové zaměstnance. Stávající právní úprava jim totiž neumožňuje pružně reagovat na potřeby trhu a dohodnout s pracovníkem poměr, který by byl výhodný pro firmu i zaměstnance.

 

Transparentní prostředí a stabilní státní kasa 

Téměř 33 % generálních ředitelů se domnívá, že se vládě podaří snížit administrativní zátěž jejich firem, opačného názoru je 31 % šéfů. Obdobný poměr odpovědí byl i na otázku, zda se vládě podaří zprůhlednit systém veřejných zakázek. 

„Transparentní podnikatelské prostředí spolu se stabilními veřejnými financemi jsou pro podnikatelský sektor základními podmínkami úspěšného fungování. Již tři roky je tématem číslo jedna pro generální ředitele po celém světě obava z návratu hospodářské krize a prodlužování ekonomické nejistoty. Letos rozvířila diskuse o hospodářských rizicích obava z prohlubujících se deficitů veřejných financí řady zemí. Nelibost se stavem veřejných financí vyjadřují i čeští generální ředitelé,“ upozornil Jiří Halouzka. 

Průzkum PwC ukázal, že šéfové tuzemských podniků podporují rozumná selektivní úsporná opatření a kroky vlády ke stabilizaci státní kasy. Právě snižování výdajů je pro ně přijatelnější nástroj pro ozdravení veřejných rozpočtů než zvyšování daní, které je podle nich cestou ke zpomalení ekonomického růstu. 

„Pouze pětina dotázaných očekává určitý pokles tržeb své firmy v důsledku nižších výdajů státu a jen u šesti procent respondentů by byl tento pokles významnější. Je tak zřejmé, že pro většinu českých firem je stát spíše rozhodčím a správcem hřiště, než účastníkem hry. A podle toho by se měl i chovat,“ dodává Jiří Halouzka.

 

O průzkumu názorů českých generálních ředitelů 

Studie vznikla na základě odpovědí téměř 70 generálních ředitelů významných firem působících na českém trhu. Průzkum se uskutečnil v průběhu února a března 2011. V pořadí již druhý ročník tohoto

průzkumu navazuje na tradiční Globální průzkum názorů generálních ředitelů, který provádí PwC každoročně u příležitosti světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

 

 

Zdroj: PwC

 

Foto: Fotolia.com

 

 

Byl pro vás článek přínosný?