Hlavní navigace

Warren Buffet se začíná zbavovat akcií

15. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
K dnešnímu dni se zdá, že americký akciový index Dow Jones Industrial Average by mohl do konce příštího roku propadnout k 12 500 bodům (v tuto chvíli je na hladině 15 300 bodů).

Společnost nejúspěšnějšího investora moderní historie, Warrena Buffeta, se zbavuje akcií některých firem, které se orientují na spotřební zboží. Ovšem spolu s Buffetem začínají i další investorští guru zmenšovat své pozice v akciích. Přitom většina z nich (včetně Buffeta) dokázala na nákupech akcií právě během krizových let vydělat. Jejich současná opatrnost nepramení jen z toho, že Spojené státy americké mohou během několika dní (ač technicky) zbankrotovat. Na trzích se můžeme stále častěji setkat s názorem, který my křičíme do světa už několik let: Světové akciové trhy jsou nefouknuté k prasknutí a čeká je propad jako hrom. Jde jen o to, kdy i té zbývající části trhu dojde, že přísuny levných peněz od americké centrální banky nepotrvají věčně. A není až tak podstatné, zda program kvantitativního uvolňování bude omezován po drobných krůčcích nebo o něco razantněji. Jednou tak či tak skončí. Nejčernější scénáře hovoří o tom, že by akciové trhy mohly díky ztrátě podpory propadnout až o 90 %. My až tak pesimističtí nejsme. Podle nás by americký akciový index Dow Jones Industrial Average mohl do konce příštího roku propadnout k 12 500 bodům (v tuto chvíli je na hladině 15 300 bodů).

 

Kypr předobrazem nás všech
Pokud chceme vidět názorný případ, jak to vypadá, když investoři utečou z burzy, musíme se vydat na Kypr. Když se ukázalo, že tamní bankovní systém je neudržitelný a země potřebuje zahraniční pomoc, nastal zmatek. Od té doby se kyperská akciová burza potýká s nezájmem obchodníků. Její obrat propadl o plných 80 %. Co bude dál? Tento stav bude podle nás trvat ještě několik let, než se obnoví důvěra v kyperskou ekonomiku. Nakonec by ale mohly pomoci třeba čínské firmy. Těm by vstup na kyperskou burzu pomohl lépe pronikat do Evropy. Kypr přece vždy lákal jednoduchými pravidly a daňovými úlevami, na což koneckonců i doplatil. Celkové ozdravení kyperské burzy i tamních bank je však hudbou hodně vzdálené budoucnosti.

 

Dolar z toho těží, od rána posiluje
Na mikropřípadu Kypru je vidět, že důvěra investorů se obnovuje ztuha. A to ostrovní stát (díky záchrannému úvěru) nakonec nezbankrotoval. Jak by to bylo v případě největší ekonomiky světa, kdyby u ní k (technickému) bankrotu došlo? Důvěra v globální trhy by byla pryč. Možná i proto včera v noci ohlásili američtí politici, že jsou na dobré cestě k nalezení shody. Zatím vše nasvědčuje tomu, že dluhový strop USA bude do čtvrtka navýšen. Happy end, tak častý v 99,9 % amerických trháků, je za dveřmi. A dolar z toho těží, od rána posiluje. Definitivní odvrácení bankrotu USA a ukončení stavu, který je označován jako platební neschopnost, by přineslo dolaru ještě vyšší zisky. Je ale také nad slunce jasné, že navýšení limitu pro maximální zadlužení vlády nebude stačit navždy. Amerika se bude zadlužovat dál. Za půl roku či rok tu může být další díl seriálu.

 

Spekulanty může těšit
U nás doma na sebe největší pozornost strhla statistika vývoje cen ve výrobní sféře. Ty nepatrně zrychlily tempo svého meziročního růstu na 0,6 %. Ačkoliv růst cen energií i potravin táhne inflaci vzhůru, ta přesto zůstává slabá. Na druhou stranu může spekulanty těšit, že od minulého měsíce mírně zrychlila. Hrozba devizových intervencí tak po dnešních datech neroste, ale nepatrně klesá. 

 

 

Autor pracuje ve společnosti Next Finance

Byl pro vás článek přínosný?