Hlavní navigace

Zahraniční obchod v plusu – výrazněji vzrostl export

Sdílet

Aktuální komentář k datům Českého statistického úřadu, vydaným dnes, 8. března.

Hodnota dovozů do České republiky poprvé od září 2008 meziročně stoupla. Do ČR bylo dovezeno zboží za 162 mld. korun, což bylo sice nominálně více než před rokem, ale výrazně méně než průměr předchozích čtyř měsíců (175 mld. korun). Také vývoz se v lednu dále vzchopil a potvrdil tím meziroční přírůstky z listopadu a prosince loňského roku. Ovšem i zde jsou lednová data (175 mld. korun) co do hodnoty exportovaného zboží nižší než průměr předchozích čtyř měsíců (188 mld. korun). Jistě, je tu sezónnost. Po očištění o její vliv je zejména u dovozů výsledná hodnota vyšší – narozdíl od exportů – ale jednoznačně vyhráno ještě není. Proč? Zjistíme to při pohledu na složení hlavních tahounů, kteří přispěli k meziročnímu zlepšení lednových exportů. 

Drahomíra DubskáZabrala totiž auta, elektrotechnika a IT – tato tři odvětví v úhrnu ve srovnání s lednem 2009 zlepšila svůj export o 14,3 mld. korun. Zejména vývoz silničních vozidel přidal oproti loňsku 10,1 mld. korun. Ovšem loni v lednu jejich export naopak o 10 mld. korun poklesl, takže „nových“ vývozů aut z tohoto pohledu vlastně nepřibylo – automobilky zatím pouze vyrovnaly loňský lednový propad. A lépe být nemusí, podíváme-li se na únorové německé statistiky prodeje vozů, který se výrazně snížil. 

Několik příznivých tendencí nastupuje nebo již trvá. Aktivní bilance se státy Evropské unie se dále zvyšuje. Při kombinovaných vlivech v dovozech ropy (které se dovezlo fyzicky méně, ale díky růstu její ceny hodnotově více) a plynu (s přesně opačným vývojem než u ropy) byl výsledek dovozu těchto komodit pro obchodní bilanci opět pozitivní. Výrazně meziročně vzrostl přebytek v obchodě se stroji, indikátor vyspělosti zahraničně obchodní výměny. Ovšem především díky vývozu automobilů. 

Přese všechno je dobré zachovat obezřetnost. I náznaky oživení ve světě jsou stále velmi křehké.     

 

Text informace o vývoji lednového zahraničního obchodu vydané dnes v 9 hodin lze nalézt na stránkách Českého statistického úřadu

 

Autorka je analytička Českého statistického úřadu

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?