Hlavní navigace

Zájem Čechů o Egypt v létě klesl o 27 %, srpnové události trend prohloubí

9. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © lassedesignen - Fotolia.com
Poptávka českých turistů po zájezdech do Egypta poklesla letos v létě o 27 % oproti stejnému období loňského roku. Ukázaly dnes zveřejněné statistiky cestovní agentury Invia.cz, která má ve svém portfoliu zájezdy tuzemských i zahraničních cestovních kanceláří.

Začátkem srpna došlo k ozbrojenému obsazení letiště na jihu země, což se promítá do aktuálního omezení poptávky. Díky tomuto trendu však dochází ke snižování cen zájezdů do Egypta. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci na severu Egypta klesl zájem českých turistů především o dovolenou v oblasti Sinajského poloostrova. V případě letoviska Sharm El Sheikh došlo k meziročnímu poklesu prodeje pobytů dokonce o 47 %. Naopak v letošním roce vzrostl zájem o letovisko Marsa Alam, které leží na jihovýchodě země, tedy mimo sinajský poloostrov. Cestovní agentura Invia.cz letos registruje 51% meziroční nárůst prodeje zájezdů do této turistické oblasti.

 

Co nejdále od Sinaje

„Egypt u Čechů stále patří k populárním destinacím pro letní dovolenou. Lidé však letos místo tradičně oblíbených lokalit v severní části země raději volili pobyt v letovisku Marsa Alam. To totiž leží na jihu, tedy nejdále od Sinaje,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou českého trhu v oblasti prodeje zájezdů přes internet. „Avšak v důsledku nedávných zpráv o obsazení letiště v blízkosti Marsa Alam registrujeme již nyní mírný pokles zájmu o pobyty v tomto letovisku. Omezená poptávka však pro klienty přináší pozitivní důsledky, aktuálně ceny zájezdů do Egypta klesají. Navíc je k dispozici pestřejší nabídka last minute pobytů,“ doplnil Tůma.

Egypt se letos podle statistik cestovní agentury Invia.cz v žebříčku nejoblíbenějších letních destinací meziročně propadl ze třetí na sedmou příčku. Snížení poptávky o dovolenou v Egyptě je způsobeno zvýšením zájmu o jiné země, v letošním roce Češi preferovali především Řecko, Turecko a Bulharsko. Příčinou poklesu zájmu o pobyty v egyptských letoviscích je zároveň doporučení ministerstva zahraničních věcí necestovat do vybraných oblastí Egypta. Výzva varující před zvýšeným rizikem teroristických útoků, únosů a trestné činnosti byla uveřejněna dne 6. června 2012 a zopakována 23. července 2012.

 

Klienti se vrací z dovolené v Egyptě spokojení

„V důsledku upozornění a varování Ministerstva zahraničních věcí ČR a následného poklesu zájmu Čechů o pobyty na Sinaji došlo ze strany cestovních kanceláří k omezení nabídky zájezdů a leteckých spojů do letovisek Sharm el Sheikh a Taba. I přesto se stále setkáváme s klienty, kteří chtějí tato letoviska navštívit,“ uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Klienti se vrací z dovolené v Egyptě spokojení. Kvalita hotelových služeb je stále na dobré úrovni,“ dodala Petříčková.

 

Statistiky Invia.cz prodeje zájezdů do Egypta

 

Meziroční rozdíl

prodeje zájezdů

Hurghada

- 37 %

Taba

- 22 %

Sharm El Sheikh

- 47 %

Marsa Alam

+ 51 %

Celkem

- 27 %

Zdroj: Statistiky Invia.cz za období 1. června 2012 až 9. srpna 2012

Byl pro vás článek přínosný?