Hlavní navigace

Bude Podnikatel roku 2010 z Moravy nebo ze Slezska?

10. 2. 2011

Sdílet

Soutěž má připomenout, že úspěšní podnikatelé, kteří jsou ochotni riskovat a posouvat tak naši společnost kupředu, jsou vlastně novodobí hrdinové – vytvářejí pracovní příležitosti, často se významně podílejí na rozvoji regionu, jsou hybnou silou ekonomiky.

Již příští týden bude vyhlášen nejlepší český podnikatel roku 2010. Kdo se jím stane? Z čistě statistického hlediska mají opět větší šanci muži, kteří mezi soutěžícími jednoznačně převažují. Mezi více než šedesáti přihlášenými jsou totiž jen tři ženy. V průměru je soutěžící podnikatel muž ve věku 46 let, je dvoutřetinovým vlastníkem firmy, zaměstnává 139 lidí a podniká v Moravskoslezském kraji.

Jméno vítěze prestižní celosvětové soutěže, kterou každoročně pořádá společnost Ernst & Young, oznámí porota na slavnostním večeru na pražském Žofíně již 16. února.

„Podnikatelé mají za sebou velmi těžké období, které nám opět ukázalo, že s podnikáním je spjato i velké riziko a zodpovědnost. Tato soutěž nám má připomenout, že úspěšní podnikatelé, kteří jsou ochotni riskovat a posouvat tak naši společnost kupředu, jsou vlastně novodobí hrdinové – vytvářejí pracovní příležitosti, často se významně podílejí na rozvoji regionu, jsou hybnou silou ekonomiky. Jsou však tak zabraní do budování firem, že o nich mnohokrát ani nevíme. A právě proto je důležité je zviditelňovat a oceňovat,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

Statisticky nejčastěji firma soutěžících podnikatelů působí na trhu více než 13 let a má 139 zaměstnanců. Nejčastější právní forma této společnosti je společnost s ručením omezeným (69 %) s průměrným ročním obratem 451 miliónů korun. Oproti předchozím ročníkům soutěže se zvyšuje podíl soutěžících z oblasti technologií (36 %), více než 42 % působí ve službách a 39 % ve stavebnictví.

Muži tvoří 95 % soutěžících. Nejstaršímu podnikateli je 82 let, zatímco nejmladšímu 25 let. Přihlášení mají ve svých firmách vlastnický podíl průměrně 68 %. Nejvíce zástupců v soutěži má Moravskoslezský kraj, následují Jihomoravský kraj a Praha.

Kromě hlavní kategorie Podnikatel roku zvolí porota vítěze v kategorii Technologický podnikatel roku, který budou rovněž vyhlášen 16. února. Kromě těchto cen jsou součástí projektu také regionální ocenění a soutěž o Sociálně prospěšného podnikatele roku 2010. Celkový vítěz soutěže pak bude reprezentovat Českou republiku na Světovém podnikateli roku v červnu 2011 v Monaku.

 

Složení poroty soutěže Podnikatel roku 2010 

Eduard Kučera, předseda poroty, AVAST Software, Podnikatel roku 2009

Vladimír Kovář, UNICORN, Podnikatel roku  2008

Pavel Juříček, BRANO Group, Podnikatel roku 2006 České republiky, finalista World Entrepreneur of the Year 2007

Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003 České republiky a finalista World Entrepreneur of the Year 2004

Jana Ryšlinková, děkanka, US Business School Praha

Petr Šmída, investor, LYCOPAN

Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora iDNES.cz

 

O soutěži Podnikatel roku 

Soutěž Podnikatel roku (Entrepreneur Of The Year), která vybírá nejúspěšnější průkopníky v oblasti podnikání, byla založena společností Ernst & Young ve Spojených státech amerických v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a v současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V roce 2011 vyhlásí společnost Ernst & Young již dvanáctý ročník této soutěže v České republice. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.podnikatelroku.cz.

 

ICTS24

Zdroj: Ernst & Young