Hlavní navigace

Cloud v roce 2012: rozvoj pokračuje, rizika zůstávají

Sdílet

Celých 81 procent společností počítá s cloudem – plánují jeho zavedení, testují ho nebo ho již plně implementovaly. Hlavním důvodem pro zavedení cloudu jsou pro tři čtvrtiny firem ekonomické faktory. Rozvoj však budou nadále brzdit otázky bezpečnosti dat a daňová, právní či ostatní rizika.

Co je to cloud?

Jedná se o nákup firemních IT služeb od provozovatelů cloudu přes internet. Firma tak získává internetový přístup k potřebným aplikacím bez nutnosti instalovat, provozovat a udržovat je na vlastních systémech. Rozsah a strukturu využívaných služeb může firma měnit dle své aktuální potřeby.

 

Většina (81 procent) vedoucích pracovníků firem po celém světě tvrdí, že cloud buď zvažují, plánují jeho implementaci, nebo již cloudovou strategii přijali. Deset procent z nich přitom uvádí, že jejich firmy již na cloudu provozují všechny IT služby, a 13 procent se na tento krok právě připravuje. Více než polovina společností v některých oblastech cloud již buď úplně (24 procent), nebo částečně (35 procent) implementovala. Méně než desetina respondentů naopak v nejbližší době do cloudového prostředí vstoupit neplánuje. Údaje přinesla aktuální studie celosvětové sítě poradenských společností KPMG Clarity in the Cloud. 

„Cloud představuje významnou změnu v poskytování IT služeb. Společnosti, zavádějící cloud očekávají řadu výhod, především možnost snížení nákladů na IT, vyšší flexibilitu a průběžný přístup k nejnovějším IT technologiím,“ domnívá se Michal Pobuda, Senior Manager, Management Consulting, KPMG Česká republika.

 

Cloud může zefektivnit procesy a snížit náklady 

Hlavním důvodem pro zavedení cloudu je u 80 procent respondentů snaha zefektivnit procesy v rámci firmy, 76 procent očekává snížení nákladů na IT. 79 procent zmínilo jako důležitý aspekt také technologické přínosy, které jim jejich vlastní datová střediska mnohdy nemohou nabídnout. Díky cloudu budou mít k dispozici špičkové odborníky se znalostí nejmodernějších technologií, aniž by je museli sami zaměstnávat a průběžně školit.

 

Rizika a co dál...

Rychlejšímu zavádění cloudu ve firmách ale zatím brání řada skutečných či potencionálních rizik. Největší obavy vyvolává otázka bezpečnosti dat – 19 procent IT manažerů a 14 procent obchodních manažerů považuje možnost ztráty kontroly nad firemními daty za hlavní úskalí tohoto řešení.

Firmy, které podnikají v oblastech, kde je bezpečnost dat kritickým faktorem, tedy například ve finančním sektoru nebo ve zdravotnictví, proto preferují využívání privátních cloudů (zjednodušeně řečeno se jedná o cloud, který je vybudován a využíván jen jednou firmou) před cloudy veřejnými (v nichž jsou služby nabídnuty široké veřejnosti). 

„Výhodou privátního cloudu je také možnost nastavení aplikací a infrastruktury podle přání konkrétních firem, kterou veřejné cloudy se svými standardizovanými řešeními cloudů nemohou nabídnout,“ vysvětluje Michal Pobuda. Dalšími velkými riziky jsou právní, daňové a další regulatorní otázky, jejichž porušení, neřešení či podcenění může mít negativní dopady na hospodaření firmy a odpovědnost vrcholového managementu.

 

Úspory, ale i náklady

Studie ukázala na rozdílná očekávání, která mají poskytovatelé a firmy ohledně úspor nákladů spojených se zavedením cloudu. Zatímco poskytovatelé cloudu vyčíslují tyto úspory až na 30 procent, většina firem zavádějících cloud by byla spokojena s úsporou 10–15 procent. 

„Firmy jsou si zjevně vědomy toho, že je nutné počítat i s dalšími souvisejícími náklady – například na integraci cloudových řešení do stávajících systémů a procesů firmy, úpravy na míru konkrétním požadavkům, školení zaměstnanců či bezpečnost –, které výsledné úspory snižují,“ upozorňuje Michal Pobuda.

 

Zdroj: KPMG Česká republika

 

Byl pro vás článek přínosný?