Hlavní navigace

Daňových povinností neubylo, ale Čechy si na jejich žebříčku polepšily

21. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © OutStyle - Fotolia.com
ČR obsadila 119. místo v žebříčku jednoduchosti placení daní v právě zveřejněné studii Světové banky a PwC „Jak se platí daně“ (Paying Taxes) 2015. Oproti loňskému ročníku si polepšila o tři příčky (122. místo v Paying Taxes 2014).

Středně velká česká firma stráví v průměru 413 hodin zpracováním agend a přípravou podkladů spojených s výběrem daní. To je stejně jako loni. Za posledních pět let ale klesla tato doba o neuvěřitelných 517 hodin. Oproti loňsku nepatrně vzrostlo daňové zatížení modelové firmy – podíl všech daní a odvodů, které musí zaplatit, na zisku se zvýšil na 48,5 % z 48,1 %. Počet hodin strávený touto administrativou zůstal na loňských 413 hodinách.

 

Na obzoru příloha k daňovému přiznání právnických osob týkající se transakcí se spojenými osobami

„V českém daňovém prostředí se za poslední rok nic zásadního nezměnilo. Lepší pozice Česka je dána nárůstem daňových povinností v jiných ekonomikách. Pro firmy v Česku je na jednu stranu pozitivní, že byly letos ušetřeny výraznějších změn, na druhou stranu, český daňový systém patří k nejnáročnějším v EU. V následujících dvou letech neočekáváme výrazné zvyšování sazeb, ani celkové daňové zátěže. Je však pravděpodobné, že některé chystané změny mohou mírně zvýšit administrativní náročnost placení daní v Česku. Jedná se například o novou přílohu k daňovému přiznání právnických osob týkající se transakcí se spojenými osobami, nebo o nové kontrolní hlášení, které bude muset od roku 2016 podávat většina plátců DPH. Zároveň nedojde k dříve plánovaným změnám, které by bývaly mohly přispět ke snížení administrativní zátěže, jako např. zavedení jednoho inkasního místa,“ upozorňuje David Borkovec, vedoucí partner Daňových a právních služeb PwC Česká republika.

 

Hlavní globální závěry

Průměrně zaplatí středně velká firma ze svého zisku na všech daních a odvodech 40,9 % prostřednictvím přibližně 26 plateb. Daňovou administrativou stráví za rok 264 hodin. Za posledních deset let provedlo 78 % zemí světa významné změny ve svých daňových systémech. Z celkem 379 daňových reforem, které studie Paying Taxes od roku 2004 zaznamenala, se jich 105 týkalo elektronizace daňových přiznání.

bitcoin_skoleni

„Aktuální výsledky studie Paxing Taxes ukazují, že velký počet ekonomik dělá pokrok ve svých daňových reformách. Zbývá ale stále veliký prostor pro další zjednodušení a zefektivnění daňových systémů,“ říká Andrew Packman, vedoucí oddělení pro daňovou transparentnost (Tax Transparency and Total Tax Contribution) v PwC.