Hlavní navigace

Deloitte investuje 4 miliony EUR do nové blockchain laboratoře

25. 7. 2016

Sdílet

 Autor: © pzAxe - Fotolia.com
Společnost Deloitte zakládá v Dublinu laboratoř, která bude zajišťovat pro regiony Evropy, Středního východu a Afriky finanční služby v rámci technologie blockchain. Technologie blockchain je schopna přeměnit oblast finančních služeb. Nově sestavený 50členný tým se zaměří na vývoj funkčních řešení a použitelnost tohoto konceptu v již existujících službách. V průběhu následujících tří let společnost do laboratoře investuje 4 miliony eur. Deloitte Česká republika bude mezinárodnímu týmu poskytovat odbornou podporu.

Cílem nové laboratoře Deloitte pro technologii blockchain je vytvořit řešení, které půjde začlenit do nabídky stávajících služeb poskytovaných klientům, zohlední úsporu provozních nákladů a najde nové způsoby, jak on-line služby nejen nabízet, ale také je levněji a bezpečněji provozovat.

 

„Věříme v potenciál technologie blockchain, která je schopna přeměnit oblast finančních služeb. Možnosti jejího využití jsou ohromné, bude ale potřeba ještě hodně času i energie, abychom ji dokázali důkladně prozkoumat a zjistit, jak ji co nejlépe využít pro vytvoření praktických aplikací. Proto vzniká v Dublinu nová laboratoř pro blockchain. Jsme přesvědčeni o tom, že vývojové centrum technologie blockchain sehraje významnou roli při vylepšování nabídky našich služeb,“ vysvětluje Jan Balatka, ředitel oddělení analytických a forenzních technologií Deloitte v ČR.

 

Technologie blockchain má velký potenciál pro využití v komerční i nekomerční sféře, poptávka klientů po jejím používání se výrazně zvyšuje. Přínosy přitom nespočívají jen v urychlení plateb, převodů nebo zúčtování ve finanční sféře.

Nově použité bezpečnostní mechanismy přidávají další stupeň zabezpečení, digitální identity, pro uzavírání chytrých smluv nebo dokonce i pro Průmysl 4.0 (iniciativa na zvýšení automatizace výrobních systémů a jejich propojení přes komunikační sítě) či chytrá města (podnět na automatizaci fungování infrastruktury měst).

 

„Díky našemu know-how budeme schopni významně ovlivnit další vývoj technologie blockchain. A přispět k tomu, aby se její využití posunulo o úroveň výš. Podařilo se nám sestavit tým nejlepších odborníků, který čerpá nejen z našich dosavadních zkušeností, ale i ze spolupráce s dalšími technologickými firmami v oboru,“ doplňuje Jan Balatka.

ICTS24

 

Na vzniklý potenciál a celosvětový trend reaguje i Deloitte Česká republika, která je zapojena do celosvětových iniciativ a přispívá do rozvoje technologie a jejího uplatnění. „Otázky bezpečnosti kolem blockchain systémů získávají nový rozměr. Právě mechanismy distribuované důvěry použité v technologii zvyšují zabezpečení a otevírají nové možnosti i regulatorním orgánům,“ doplňuje Adrian Demeter, expert pokročilé bezpečnosti a ICT v Deloitte.