Hlavní navigace

Hladina úpadků v 1. pololetí zůstane zvýšená

11. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Eskalující dluhová krize v Evropě znamená hrozbu růstu rizika insolvencí v roce 2012, ČR je přes růst počtu firemních bankrotů zařazena v kategorii nízkého rizika insolvence.

Mezinárodní pohled na počty firemních úpadků ve 4. kvartálu loňského roku, prostřednictvím D&B Global Insolvency Indexu, přinesl smíšené výsledky. Počet úpadků v Severní Americe výrazně klesl, zatímco v Asii, s výjimkou Číny, prudce vzrostl a růst, v důsledku dluhové krize, pokračuje i v rámci Evropy. Ačkoliv počet firemních bankrotů v České republice se zvyšuje, z globálního hlediska je ČR podle hodnocení D&B zařazena v kategorii nízkého rizika insolvence. Hladina insolvencí podle Dun & Bradstreet zůstane zvýšená i v 1. pololetí letošního roku z důvodu možného nebezpečí dalšího šíření dluhové krize. D&B Global Insolvency Index, který pravidelně zveřejňuje poradenská společnost Dun & Bradstreet hodnotí globální vývoj úpadků na základě dat ze 33 zemí světa, včetně České republiky.

 

ČR zařazena v kategorii nízkého rizika insolvence.... 

Globální počet firemních bankrotů, měřený pomocí D&B Global Insolvency Indexu, meziročně poklesl o 3,3 %, což odráží rostoucí oživení, zejména ve dvou oblastech světa, které index ovlivnily. Na druhou stranu D&B Global Insolvency Index mezikvartálně vzrostl o 1,9 % z 90,2 bodů ve 3. kvartálu 2011 na 91,9 bodů ve 4. kvartálu 2011. Hodnota indexu je aktuálně výrazně nižší než byla na vrcholu vlny globální krize v 1. kvartálu 2009, kdy dosáhla úrovně 104,9 bodů. 

Počet firemních bankrotů rostl ve všech regionech s výjimkou regionu Severní Ameriky (meziročně -14,2 %) a severní Evropy (-2,2 %). Nejvýrazněji se zvýšil počet firemních bankrotů v rozvíjejících se ekonomikách, částečně Asii (kromě Číny (+13,7 %)), následované východní Evropou (+7,6 %). Jediným regionem mezi vyspělými ekonomikami, kde došlo k růstu úpadků, je Evropská unie (+2,2  %), nicméně nejvýznamnější ekonomika eurozóny, Německo, se tomuto trendu, se stále příznivými podmínkami na tamním trhu, dokázala vymanit. Ačkoliv počet firemních bankrotů v České republice roste, z globálního hlediska je ČR podle hodnocení D&B zařazena v kategorii nízkého rizika insolvence. „Způsob řízení insolvencí u nás se však stále nepřibližuje standardům obvyklým ve vyspělých ekonomikách,“ upozorňuje ředitelka Dun & Bradstreet pro ČR a SR Alena Seoud s tím, že velké množství tuzemských firem se pohybuje na hranici krachu, aniž by dobrovolně vyhlásilo insolvenci.

 

Nesoustředit se jenom na konkrétního obchodního partnera

„Globální ekonomika vykazuje mírné známky zotavování – růst nových objednávek, nová pracovní místa a firemní nákupy. Nicméně tato zlepšení jsou vychýlena směrem k USA a v menší míře k Asii, zejména Číně. Na těchto trzích v roce 2012 předpokládáme příznivý vývoj ekonomiky. Rostoucí známky potenciální recese v eurozóně, spolu s rostoucí volatilitou aktiv a komoditních trhů a další zpřísnění úvěrových podmínek bude brzdit globální růst. Výsledkem bude křehké oživení v roce 2012, přičemž celková situace na trhu podkope ziskové marže firem, což povede k vyšší úrovni platební neschopnosti,“  komentuje výhled pro nejbližší období ředitelka Dun & Bradstreet pro ČR a SR, Alena Seoud. K zemím, které jsou nejvíce ohroženy růstem rizika insolvence, patří v současné době Chorvatsko, Portugalsko a Španělsko.

Podle D&B Global Insolvency Indexu se zvyšuje hladina úpadků v Austrálii, Maďarsku, Irsku, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Jižní Africe, Španělsku a Velké Británii, a naopak klesá v Kanadě, Číně, Německu, Dánsku, Finsku, Japonsku, Litvě a USA.

S ohledem na současný vývoj globální ekonomiky Alena Seoud dodává: „Pro firmy je životně důležité nesoustředit se jenom na konkrétního obchodního partnera, ale mezinárodní podnikatelská rizika posuzovat i v kontextu vývoje celého ekonomického prostředí.“ 

 

Výhled rizika insolvencí

 

 

Ekonomický výhled 2012 – 2013                                       

 

Negativní

Pozitivní

 

 

 

 

D&B

Global

Insolvency

Index

 

Růst

 

Vysoké riziko insolvence: Portugalsko, Španělsko, Chorvatsko

Doporučení:  Velmi pečlivě ověřovat obchodní partnery, zvýšit ceny za účelem pokrytí rizik                                                 

 

Střední až nízké riziko insolvence: Austrálie, Maďarsko, Irsko, Island, Švýcarsko, Belgie, Francie, Izrael, Holandsko, Polsko, Singapur, Jižní Amerika, Taiwan, Velká Británie, Brazílie, Norsko, Srbsko, Slovinsko

Doporučení:  Zvýšená opatrnost, očekává se mírný růst platebního rizika.

 

 

Pokles

 

Střední až vysoké riziko insolvence: Itálie

Doporučení:  Inkasovat úroky z prodlení vzhledem k očekávanému zhoršení platební morálky.

 

Nízké riziko insolvence: Finsko, Kanada, Dánsko, Hong Kong, Japonsko, Litva, Nový Zéland, USA, Německo, Česká republika

Doporučení: Usilovat o zvýšení prodejů v těchto zemích, posilovat vztahy se stávajícími obchodními partnery

 

 

 

Zdroj: Dun & Bradstreet

 

 

ICTS24

Foto: © Alx - Fotolia.com