Hlavní navigace

Hlavní bezpečnostní trendy pro rok 2023

9. 6. 2023

Sdílet

Dohledové pracoviště Autor: Depositphotos
Dohledové pracoviště
Přinášíme šest hlavních trendů v oboru komerční bezpečnosti, se kterými bychom měli v Česku počítat. Nechybí mezi nimi nová evropská směrnice NIS 2, tlak na úsporu energií a lidské práce, ale i dramatický pokrok ve videoanalytických schopnostech kamerových systémů.

V současné ekonomicky a geopoliticky napjaté době se nezřídka setkáváme se zprávami o občanských nepokojích, růstu kriminality a bezpečnostních hrozbách. „Ve stínu těchto sdělení jsou však i pozitivní zprávy,“ říká technický ředitel bezpečnostní agentury Securitas ČR Jan Peroutka.

Jaké jsou hlavní trendy v oboru komerční bezpečnosti, se kterými bychom měli v příštím roce v Česku počítat?

Nedostatek strážných, příznivé podmínky pro kriminalitu

CFOworld 1 2023

Článek vyšel v tištěném vydání časopisu CFOworld 1/2023. Pokud si časopis chcete přečíst celý, můžete si ho koupit i v digitální formě.

Kromě tohoto článku v něm najdete i příspěvky o českých trendech v platbách pro tento rok, podrobně jsme se věnovali úskalím a možnostem, které nabízí umělá inteligence, nebo třeba top trendům pro oblast infrastruktury.

Možnosti zvyšovat mzdy v bezpečnostním oboru jsou omezené a platy strážných v Česku úzce souvisejí s výší státem zaručené minimální mzdy. Pokud v letošním roce nebude tato minimální mzda dostatečně vysoká, tak aby lidem pokryla zvyšující se životní náklady, zažijeme další odliv pracovníků do jiných oborů. Neočekáváme ani, že v tomto trendu přinese změnu patnáct let odsouvané schválení zákona o soukromé bezpečnostní činnosti, který v roce 2022 navzdory očekávání opět skončil pouze v připomínkovém řízení. Zhoršená ekonomická situace na druhé straně může vést v roce 2023 k růstu kriminality.

Ostraha objektů na dálku

S nedostatkem lidské pracovní síly a s její zvyšující se cenou čím dál víc zákazníků hledá typ zabezpečení, které je co nejvíc automatizované a řízené vzdáleně. Jak ukazuje průzkum Sklad uskutečněný v říjnu 2022 se zástupci logistických společností, téměř 90 % těchto firem, které přemýšlejí v příštím roce o investici do ostrahy, uvažuje právě o kamerových systémech a vzdáleném monitoringu.

Nejen sběr, ale i vyhodnocení velkých dat

V minulých letech se udělala velká práce v digitální evidenci bezpečnostních procesů – k velkému cíli tzv. prediktivní bezpečnosti ale máme ještě daleko. Proto v roce 2023 čekáme silný nárůst poptávky po analytických a zobrazovacích aplikacích, které shromážděná data dokážou přetavit v přímý zisk nebo úsporu provozních nákladů.

Řešení s ohledem na dostupnost komponent a úsporu energie

Předpověď na rok 2022, týkající se komponentové krize, se v podstatě potvrdila, ale je možné, že ceny hardwaru už neporostou tak dramaticky a podobně se už nebudou výrazně prodlužovat dodací doby komponentů. Krize ale bude v nějaké míře přetrvávat a donutí navrhovat a plánovat řešení ne s ohledem na ideální výběr, ale z hlediska právě dostupnosti komponentů. Loňský rok ukázal, že s tímto omezením pracovat lze. Zcela novým – a přitom velmi důležitým – hlediskem při návrhu řešení pak bude úspora energií.

ICTS24

Dramaticky se zlepšující analýza videa

Kde je meziroční technologický posun jasně viditelný, je úroveň videoanalytických funkcí v kamerových systémech. Zdaleka už nestačí prostá detekce pohybu v kameře, nyní je možné – a provozovatelé objektů vyžadují – přesně měřit počet osob ve sledovaném prostoru, číst registrační značky a identifikovat barvy vozů nebo spouštět alarmy při zachycení vozidla, člověka či zvířete. Pokročilá videodetekce se uplatňuje i v oblasti BOZP.

Další milník – NIS 2

Tento rok bude také ve znamení implementace nové evropské kyberbezpečnostní normy NIS 2. Očekává se, že zhruba 6 000 firem a institucí v Česku bude muset do roku 2024 udělat audit svého hardwarového vybavení včetně kamerových a zabezpečovacích technologií, zavést systém odstraňování zranitelností a vyřadit nespolehlivé dodavatele.