Hlavní navigace

Inovace: Změny na trhu práce i nové podnikatelské šance (2)

2. 7. 2019

Sdílet

 Autor: © Gorilla - Fotolia.com
O tom, jak práci lidských rukou (a možná i hlav) nahradí stroje, slýcháme především tehdy, když se mluví o digitalizaci průmyslu a rozvoji umělé inteligence. Zpravidla v souvislosti s pojmem Průmysl 4.0.

Nové investice: Evropa v centru zájmu

 

Tlak na růst produktivity i efektivity práce sílí a bez zapojení digitálních technologií, robotů či umělé inteligence mu už v řadě oborů není možné čelit. Firmy si tento fakt uvědomují a jsou připravené letos investice do digitalizace navýšit, jak dokládá mezinárodní studie „2019: The Year of Digital Decisions“ zpracovaná analytiky z The Economist Intelligence Unit (EIU) pro společnost DXC Technology. Růst výdajů v této oblasti očekává celých 83 procent podniků oslovených v rámci studie a téměř polovina z nich přitom počítá s tím, že se jejich investice v této oblasti zvýší o více než 11 procent. Studie potvrzuje, že si firmy uvědomují nutnost investic do digitální transformace, bez nichž nejsou schopny obstát na trhu se zostřující se konkurencí. Investice ale nezajistí všechno; podniky rovněž budou muset projít změnou své struktury a přizpůsobit trendu digitalizace svou firemní kulturu. Uvědomuje si to 72 procent dotázaných manažerů, přičemž tento fakt velmi silně rezonuje zejména u společností působících na rozvíjejících se trzích a také u těch, které proces digitalizace nastartovaly před méně než dvěma roky. Na digitalizaci jsou připraveny především velké firmy, které očekávají, že digitalizace přinese zvýšení hodnoty jejich firem pro akcionáře.


Digitálním technologiím se v Evropě nebývale daří a Evropa je svým technologickým potenciálem zajímavá i pro mezinárodní investory. Zahraniční investice do evropského sektoru digitálních technologií vloni dokonce překonaly historický rekord, jak vyplývá z průzkumu společnosti EY, která sleduje atraktivnost našeho kontinentu pro zahraniční investice. Podle něj se v odvětví digitálních technologií vloni uskutečnilo rekordních 1 227 zahraničních investičních projektů, což je o 5 % víc než v roce 2017. Za posledních pět let se tak počet přímých zahraničních investic v tomto evropském sektoru více než zdvojnásobil. Oslovení investoři vnímají digitální technologie jako velice perspektivní obor. Dva z pěti oslovených investorů (39 %) se domnívají, že právě toto odvětví v nadcházejících letech nejvíc přispěje k růstu evropské ekonomiky.

 

„Evropa dělá velké pokroky, nicméně stále má co zlepšovat, především pokud jde o posilování technologických dovedností. Česká republika v investicích do těchto technologií včetně pokročilých řešení, jako jsou datová analýza nebo umělá inteligence, také nezahálí. Trendu a důležitosti přímých zahraničních investic jsme si velmi dobře vědomi, jak ukazuje jednak aktivita soukromého sektoru, ale také nedávno zveřejněná studie Národní strategie umělé inteligence v ČR ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvádí Vladislav Severa, vedoucí partner týmu pokročilé datové analýzy ve společnosti EY, a dodává: „V praxi to znamená starat se o rozvoj digitálních dovedností budoucnosti a budovat infrastrukturu, kterou technologické společnosti potřebují, například ultrarychlé širokopásmové připojení.“
Nejatraktivnější evropskou zemí pro investice do digitálních technologií zůstala i v roce 2018 Velká Británie, kde bylo vloni uskutečněno 288 přímých zahraničních investic. Druhou příčku obsadilo Německo s 218 projekty, třetí byla Francie se 171 projekty a do první pětky se vešlo ještě Irsko (72 projektů) a Španělsko (70 projektů). V Evropě se nachází celá třetina světových metropolí, které mají podle účastníků aktuálního průzkumu nejlepší podmínky pro vznik budoucího technologického obra. V první desítce se nicméně umístila pouze dvě evropská města: čtvrtý Londýn a sedmý Berlín. Světovou jedničkou je San Francisco včetně Silicon Valley, druhá skončila Šanghaj a třetí Peking. Pětici nejatraktivnějších evropských technologických center podle průzkumu tvoří Londýn, Berlín, Paříž, Stockholm a Amsterdam.

 

Článek vyšel v ročence Top 100 ICT firem v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?