Hlavní navigace

Investice do komerčních nemovitostí dají vyšší výnosy než u rezidencí

17. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Koupě kvalitních kancelářských prostor v Praze v ceně tří milionů korun generuje typicky 21 250 Kč měsíčně (255 tisíc ročně), což znamená hrubý výnos 8,5 %.

Investice do nemovitostí zůstávají v dnešní turbulentní době jednou z mála dostupných alternativ pro klasické konzervativní investory. Přinášejí totiž jak potenciál stabilního uchovatele hodnoty (zejména pak odolnost vůči inflaci) a zhodnocení v čase, tak i pravidelné příjmy z pronájmu. V současnosti jsou navíc ceny nemovitostí stále na příznivé úrovni, přičemž odborné prognózy očekávají v příštích letech postupný růst.

 

Ruce pryč od menších měst

Z pohledu vývoje hodnoty nemovitostí se přitom v průběhu posledních pěti let na českém trhu jasně ukázalo, že v dobách hospodářského útlumu podléhají negativním výkyvům nejméně takové nemovitosti, které se nacházejí v atraktivních lokalitách s dostatečnou kupní silou. Z pohledu stability je tedy nejzajímavější Praha a některá další krajská města.

V segmentu nemovitostí určených pro bydlení jsou si toho však investoři dobře vědomi, což lze snadno demonstrovat na modelovém příkladu. Pokud si koupíte byt k pronájmu v Praze za cenu 3 miliony Kč, bude se hrubý výnos z jeho pronájmu pohybovat typicky kolem 10 000 Kč měsíčně, tedy 120 000 Kč ročně. To znamená hrubý výnos na úrovni přibližně 4 % ročně. Po zdanění příjmu a započtení efektů opotřebení bytové jednotky se výsledek zpravidla pohybuje kolem 1 až 2 % reálného zhodnocení, což není z investičního pohledu příliš atraktivní výsledek.

V menších městech může vlastnictví a pronajímání totožného bytu s ohledem na řádově nižší cenu generovat hrubý výnos na úrovni klidně 7 % ročně, zároveň zde však investor podstupuje mnohem vyšší riziko pohybu ceny (v posledních pěti letech se ceny nemovitostí v menších městech propadly často o 30 až 50 % a klesají dále).

 

Komerční nemovitosti příjemně překvapují 

Komerční nemovitosti, typicky například kancelářské prostory, nabízejí v atraktivních lokalitách velmi podobné parametry v oblasti stability hodnoty, potenciál výnosu je v tomto případě však vyšší. Návratnost celkové investice je díky tomu obvykle o polovinu kratší než u bytů.

Pokud zde opět uvedeme modelový příklad, tak koupě kvalitních kancelářských prostor v Praze v ceně 3 miliony Kč generuje typicky 21 250 Kč měsíčně (255 000 Kč ročně), což znamená hrubý výnos 8,5 %. 

„U námi realizovaných projektů se hrubá výnosnost pro investory zpravidla pohybuje kolem 9 procent,“ říká Martin Opluštil, ředitel společnosti Amigal Group, která se zabývá vyhledáváním vhodných investičních příležitostí v oblasti komerčních nemovitostí a jejich následným prodejem koncovým investorům.

 

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?