Hlavní navigace

Investiční výhled na průmysl elektrických vozidel

3. 11. 2023

Sdílet

Nabíjení elektroauta Autor: Depositphotos
Nabíjení elektroauta
Společnost S&P Global předpovídá, že do roku 2030 bude každé čtvrté prodané auto elektrické. Někteří vedoucí představitelé průmyslu oznámili, že plánují přejít na výrobu elektromobilů a zcela opustit tradiční spalovací motory.
Maxim Manturov, analytik Freedom Finance Europe

Problematiku podrobně rozebírá Maxim Manturov, analytik společnosti Freedom Finance Europe. Přečtěme si jeho zajímavé názory týkající se budoucnosti elektromobility.

Trh je inspirován úspěchy společnosti Tesla – ty jsou výzvou pro tradiční výrobce, kteří jsou nyní nuceni modernizovat svou výrobu, aby nezůstali na chvostu tohoto světového ušlechtilého závodu, znamenající přechod k „zelené“ ekonomice.

Tesla je lídrem na trhu s elektromobily. Společnost je dobře známá i mezi lidmi, kteří mají k akciovým trhům daleko. Automobilka vstoupila na burzu v roce 2010 s cenou 17 dolarů za akcii. Nyní se akcie společnosti Tesla obchodují za více než 260 dolarů za akcii. Za 13 let tak akcie společnosti vzrostly 16×, tedy o 1464 %. Investory však zajímá: dosáhly akcie Tesly svého limitu? Na což výrobce odpovídá úspěchy, které ukazují, že možnosti růstu ještě nebyly vyčerpány. Společnost nedávno oznámila, že testuje technologie pro výrobu velkých litých dílů, které pomohou výrazně snížit náklady na výrobu automobilů.

Kromě společnosti Tesla může investory zajímat i společnost Lucid Motors. Ta vyrábí luxusní elektromobily v USA. Společnost nedávno oznámila plány na vstup na největší světový trh s automobily v Číně, což by mělo v dlouhodobém horizontu zvýšit prodeje a tržby. Vyhlídky na růst akcií společnosti na burze jsou poměrně vysoké, vzhledem k tomu, že se dnes akcie Lucid Motors obchodují poblíž historických minim, pod počáteční nabídkovou cenou. S nárůstem objemu výroby, spotřebitelské poptávky, prodejů a tržeb budou zřejmě vyhlídky společnosti vyšší než u jejích nejbližších konkurentů. Společnost Lucid Motors podepsala aktuální investiční dohodu s největším investičním fondem v Saúdské Arábii, takže se neočekává nedostatek finančních prostředků na zvýšení objemu výroby.

Velké příležitosti na trhu služeb

Je zřejmé, že elektromobily způsobily revoluci nejen ve výrobních závodech, ale způsobily revoluci i na trhu služeb. Právě v této niche oblasti dnes existuje impozantní potenciál pro růst a rozvoj. Očekává se, že trh s dobíjecími stanicemi pro elektromobily vzroste do roku 2030 na 142,3 miliardy dolarů.

Nejúspěšnější společností na americkém trhu nabíjecích stanic je rovněž Tesla, protože je staví rychleji a levněji než její konkurenti. Ve Spojených státech má největší síť rychlonabíjecích stanic v zemi, která čítá přibližně 18 tisíc Superchargerů. Zároveň se k nabíječkám Tesla Supercharger budou moci brzy připojit i elektromobily značek Ford, GM, Nissan, Honda, Mercedes-Benz a Rivian. Jak společnost vysvětlila, mohlo by se tak stát již začátkem příštího roku, v důsledku čehož se Tesla stane absolutní jedničkou na trhu nabíječek ve Spojených státech.

Čipy pro elektromobily

Analytici Morgan Stanley mají slibný výhled na růst trhu s výrobou čipů pro elektromobily. Právě vývoj v této části shromažďuje největší hráče na technologickém trhu, aby odstartovali závod v inovacích.

Například společnost Jabil Inc, třetí největší na světě, se zabývá smluvní montáží složité elektroniky a pracuje na čipech pro elektromobily. Emitent je obchodován na newyorské burze cenných papírů. Senzační zprávou byla akvizice této společnosti čínským gigantem BYD, dnes vlastně hlavním konkurentem Tesly. Po takové fúzi trh očekává technologický průlom a inovativní řešení.

Sazba na suroviny

Další výklenek na akciových trzích, který byl podpořen elektromobily, jsou trhy se surovinami. Velká pozornost se dnes soustředí na ložiska a závody na výrobu lithia, které je nezbytné pro výrobu baterií. Mezi největšími producenty lithia vynikají Austrálie a Chile, které tvoří 77 % světových dodávek této suroviny, takže lze uvažovat o společnostech z odvětví těžby a zpracování lithia z těchto zemí. Americká společnost Albemarle těží lithium v Chile a je považována za světovou jedničku. Ve druhém čtvrtletí roku 2023 společnost zvýšila čistý zisk a tržby o 60 % a zvýšila prognózu na celý rok 2023. Podle ní plánuje Albemarle zvýšit tržby o 40–55 % oproti loňskému roku.

ICTS24

Společnost nedávno oznámila možnou akvizici jednoho z nejslibnějších australských projektů těžby lithia od společnosti Liontown Resources Ltd. Dohoda je zatím v počáteční fázi jednání, ale pokud bude úspěšná, Albemarle posílí svou pozici světového lídra ve výrobě lithia pro baterie.

Shrnutí

Jak je vidět, vývoj elektromobilů oživil akciové trhy a dodal účastníkům adrenalin. Zatímco některá ekonomická odvětví, jako je zdravotnictví, energetika a materiály, dnes zpomalují, je to právě segment elektromobilů, který vykazuje dynamiku a stává se středem pozornosti.