Hlavní navigace

Japonsko má snížený rating

22. 3. 2011

Sdílet

Poradenská společnost Dun & Bradstreet (D&B) snížila rating Japonska kvůli obavám z nedostatku energie a jaderné bezpečnosti způsobené vlnou tsunami po ničivém zemětřesení. Současně revidovala předpověď růstu HDP z 0,6 % na -0,4 % a odhad inflace.

D&B snížila o dva stupně rating Japonska z kategorie nízkého rizika návratnosti investic (DB2c) do kategorie mírného rizika návratnosti investice (DB3a) s negativním výhledem. Důvodem jsou ničivé důsledky nejsilnějšího zemětřesení v historii země, umocněné devastujícími účinky vlny tsunami, stejně jako obavy z jaderné bezpečnosti po několika výbuších jaderných elektráren. Nepříznivý dopad s vážnými důsledky pro průmysl na celostátní úrovni má také nedostatečná produkce elektrické energie. 

„I pokud by byly obavy o jadernou bezpečnost vyřešeny, očekáváme, že rekonstrukce jaderné elektrárny Fukušima bude odložena až na 3. čtvrtletí letošního roku kvůli těžkému poškození infrastruktury a narušení dodavatelských řetězců,“ komentuje výsledky analýzy ředitelka D&B pro ČR a SR Alena Seoud s tím, že rozsah šoku pro dodavatelské řetězce na vnitrostátní úrovni i pro zahraniční obchod Japonska bude jasný nejdříve v příštích týdnech. „Ve srovnání s rokem 1995, po zemětřesení v Kóbe, kdy se ekonomické ztráty vyšplhaly až na 100 miliard dolarů, stávající situaci v Japonsku hodnotíme jako mnohem závažnější,“ doplnila ředitelka D&B.

 

Čeká se reálný nerůst 

V souvislosti s touto přírodní katastrofou, a spirálou dalších událostí, Dun & Bradstreet také revidovala svou předpověď reálného růstu HDP v Japonsku na rok 2011 z 0,6% na pokles ve výši 0,4 % a inflaci na 0,6 % oproti předchozímu odhadu mírné deflace, přičemž součástí předpovědi není případný negativní dopad, ke kterému by došlo za podmínek zhoršení situace v jaderných elektrárnách, což by mělo výrazný dopad na civilní život v Japonsku. 

„I v případě optimistického scénáře vývoje současných událostí vznikne ve východním Japonsku kvůli odstavení několika jaderných elektráren, ale i výpadku v klasických elektrárnách, významný propad v základním výkonu výrobních kapacit, který povede k průmyslové odstávce i v oblastech vzdálených od bezprostředního dopadu tsunami. Tento stav bude trvat týdny a bude bránit zahájení rekonstrukcí minimálně do skončení druhého kvartálu letošního roku. Elektrická energie je na příděl, přičemž průmysl nemá přednost před domácnostmi, třetina rafinérských kapacit je mimo provoz, což nepřidá na optimismu jak politickým složkám, tak ani běžnému Japonci.

 

Obavy přetrvávají 

Silniční, železniční a vodovodní výpadky, stejně jako výpadky v dodávce elektřiny, budou komplikovat potřebu rostoucí dodávky uhlí, zemního plynu a topného oleje ze zámoří, a několik velkých dovozců pravděpodobně v blízké budoucnosti bude deklarovat omezení dodávek z důvodu „vyšší moci,“uvádí se dále v analýze Dun & Bradstreet. 

„Aktuálně i nadále pokračují obavy o jadernou bezpečnost, pokusy a problémy na jaderné elektrárně Fukušima zatím zůstavují nevyřešeny. Ve světle těchto faktorů, a to navzdory tomu, že část průmyslu a populačních center v Japonsku je mimo postižené oblasti tsunami, výhled ratingu Japonska zůstává negativní,“ uzavírá zprávu Alena Seoud.

 

ICTS24

Zdroj: Dun & Bradstreet