Hlavní navigace

Nejde o oživení pro každého

14. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © sablin - Fotolia.com
Průzkum ekonomických podmínek ukazuje nejsilnější meziroční nárůst optimismu za dva roky.

V aktuálním průzkumu ekonomických podmínek profesních organizací ACCA a IMA byla takřka polovina všech respondentů (47 procent) toho názoru, že se stav globální ekonomiky zlepšuje, nebo se v dohledné době zlepší. Oproti předchozímu čtvrtletí to představuje nárůst o čtyři procentní body. Jde o nejvyšší míru optimismu za poslední dva roky a stojí za ní celá řada zlepšujících se ekonomických ukazatelů a pozitivních zpráv z celého světa i národních hospodářství. Střední Evropa včetně Česka však navzdory tomu nevěří ve zdejší brzké ekonomické zotavení. 

Globální index důvěry ve druhém čtvrtletí povyrostl – celých 26 procent respondentů hlásí zvýšenou důvěru ve vyhlídky svých organizací. ACCA i IMA v předchozím čtvrtletí varovaly před neopodstatněným optimismem, nyní však soudí, že vysoká podnikatelská důvěra je v souladu s lepšími fundamentálními ukazateli ve druhém čtvrtletí roku 2013. 

 

Pokud přetrvá několik čtvrtletí

Ve druhém čtvrtletí respondenti uváděli, že jejich organizace mají lepší přístup ke kapitálu, což dále svědčí o příznivém ekonomickém vývoji. To bylo zjevné ve všech regionech a na všech velkých trzích ACCA a IMA, s výjimkou kontinentální Číny a Irska. Tento výsledek je výslednicí celé řady vlivů, ACCA a IMA ovšem jako hlavní příčinu určily monetární pobídky v řadě velkých ekonomik. 

Emmanouil Schizas, seniorní ekonomický analytik ACCA a redaktor průzkumu GECS, k tomu uvedl: „Nejde o oživení pro každého, ale u nezanedbatelné části světa to vypadá, že k němu skutečně došlo. Pokud tato nová dynamika přetrvá několik čtvrtletí, mohla by získat vlastní setrvačnost zcela nezávisle na monetární politice.“ 

Na druhou stranu se do změn v podnikatelské důvěře promítá i fiskální politika. Respondenti stále více očekávají, že celá řada států, které prozatím utrácely hodně – v jejich popředí stojí Čína, Rusko a Spojené státy - v následujících pěti letech svou fiskální politiku přitvrdí. Emmanouil Schizas k tomu dodal: „Tyto tři země samy o sobě představují zhruba 37 procent světového HDP. Přestože tamější respondenti neočekávají, že jejich vlády začnou šetřit, i malé až střední zpomalení ve vládních výdajích bude mít nejspíš významný globální dopad.“

 

Střední Evropa si počká

Situace ve střední Evropě se liší od globálních výsledků výzkumu. Pouze 8 procent zdejších respondentů mezikvartálně uvádí nárůst důvěry v ekonomické zotavení. 71 procent zdejších finančních profesionálů navíc uvádí pesimistickou prognózu dalšího vývoje, což představuje mezikvartální nárůst o 8 procentních bodů. 

Finanční manažeři cítí permanentní tlaky v oblasti poptávky a cash flow. Nicméně přiznávají, že například dostupnost růstového kapitálu se pro firmy během uplynulých 18 měsíců velmi zlepšila. Účetní vztahují podmínky vedoucí k poklesu jejich důvěry výhradně k lokálním trhům ve střední Evropě. Uvádí shodně, že globální ekonomické podmínky se naopak jasně zlepšují. 

„Ve střední Evropě si na zásadnější nárůst důvěry v ekonomiku evidentně ještě nějakou chvíli počkáme. Je přirozeně těžké odhadnout, kdy přesně se tak stane. Naše ekonomiky se však dosud vyvíjeli v těsném závěsu za západní Evropou. Oživení tedy může být doslova za dveřmi,“ uvedla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

 

 

ICTS24